Skyddsombud på Nammo slår larm – fara för personalen

Anställda på försvarsföretaget Nammo utsätts för giftig gas vid tillverkningen av rökgranater. Operatörerna har klagat på hosta och irriterade slemhinnor och nu drar huvudskyddsombudet i nödbromsen.

Nammos skyddsombud larmar om att personalen utsätts för giftgas vid tillverkningen av rökgranater.

Nammos skyddsombud larmar om att personalen utsätts för giftgas vid tillverkningen av rökgranater.

Foto: Klas-Göran Bäck/arkiv

Vingåker2023-01-21 17:02

Under många år ägnade sig Nammo Sweden AB, strax utanför Vingåker, huvudsakligen åt destruktion och återvinning av ammunition och sprängmedel. För några år sedan flyttades dock delar av den militära produktionen från bolagets fabrik i Lindesberg till Vingåker.

En av de ammunitionsprodukter som tillverkas på Nammos Vingåkersanläggning är så kallade rökgranater. De innehåller rökutvecklande laddningar och rökgranater används militärt för rökbeläggning och markering. 

All typ av rökammunition innehåller giftiga beståndsdelar och när de används krävs det att personalen bär skyddsmask.

En av beståndsdelarna i en rökgranat är titantetraklorid, en kemisk förening av titan och klor. När den tillsätts under tillverkningen avges stora mängder giftig rök. Röken uppstår när saltsyra reagerar med fukten i luften. 

Operatörerna, som arbetar med rökgranaterna, upplever luften som stickig. De har fått irriterade slemhinnor och hosta när de vistas i lokalen. Vid granaten monteras sitter personalen 50-70 centimeter från röken.

Slutfasen i tillverkningen sker i ett öppet dragskåp, men det är inte tillräckligt effektivt för att hindra röken från att spridas ut i lokalen, enligt Nammos huvudskyddsombud.

I en skrivelse till Nammos ledning har flera tecken på det listats. Bland annat har allt som är gjort av metall i lokalen korroderat och komponenter i elsystemet har börjat gå sönder. Enligt skyddsombudet är det även tveksamt om reningen av luften som sugs ur dragskåpet är effektiv, då skogen vid utloppet har börjat dö.

Efter ett möte med kemister, som avrådde från all hantering av titantetraklorid i ett öppet system, skickades den 20 december en skrivelse till Nammos ledning. Där ifrågasattes det nuvarande produktionssättet och ställdes krav på arbetsmiljöåtgärder. 

Begäran gav inte önskat resultat och nu har skyddsombudet vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få de begärda åtgärderna prövade.

Överst på den listan står en ombyggnad av produktionslinan för rökgasgranater, så att operatörerna inte exponeras för den giftiga röken. Dessutom vill man att rökgasreningen ska kontrolleras och vid behov byggas om.

Huvudskyddsombudet vill också att en godkänd aktör ska göra en mätning för att se att exponeringen av giftgas minskat efter att åtgärderna har gjorts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!