Kocken efterlyste rabarber – fick 75 kilo

För att ta vara på det lokala har Humlegårdens centralkök i Vingåker efterlyst rabarber, som de kan använda för matlagning till äldreboenden och skolor i kommunen.

Rabarbern som har kommit in till Humlegårdens centralkök beräknas räcka fram till nästa vår.

Rabarbern som har kommit in till Humlegårdens centralkök beräknas räcka fram till nästa vår.

Foto: Anton Swärdhagen, Dan Hansson/TT

Vingåker2022-05-24 18:08

– På måndagsmorgonen hade vi fått in 75 kilo. Det är svårt med rabarber, för de väger så olika, men vi har fått in cirka sju kilo till nu under dagen, säger Mattias Edvinsson, kökschef på Humlegården i Vingåker.

Nu har Edvinsson flera idéer om vad centralköket kan göra av all rabarber.

– Vi har börjat koka lite kräm och även lite kompotter, som vi kan ha till pajer, men det finns faktiskt plats kvar i frysarna. Vi fördelar även ut i frysar som vi har i andra kök, så att vi kan få ut rabarber till barnen. 

All rabarber har allmänheten bidragit med.

– Rabarberkrämen kan barnen äta till gröten. Kompotten kan vi vakuumförpacka, frysa och sen kan vi ta upp och använda till rabarberpajer under hela sommaren. 

Rabarbern som har kommit in till Humlegårdens centralkök beräknas räcka fram till nästa vår.

– Vi kommer säkert att ta emot ytterligare 30 till 40 kilo skulle jag tro, men sen beräknar jag att det tar stopp. Det tar ju lite plats också. Det är häftigt att barnen i våra förskolor kan äta mat som kommer från bygden.

– Jag hade förhoppningar om kanske 25 till 30 kilo, så det är helt fantastiskt.

Vad är rabarberns stora fördel?

– Den är väldigt nyttig och rik på c-vitamin. När vi gör kräm från grunden, så kan vi skära ner på sockret. Sen är det kul att få involvera hela kommunen. Många är glada och stolta över att deras rabarber går till barnbarnen, bland annat. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!