Som besökare av Vingåkers Folkets park möts man inte längre av den karaktäristiska skylten, som en gång satt ovanpå biljettkiosken. Den har plockats ner tillfälligt, för att möjliggöra en helrenovering av entrén. Biljettkioskens fasad ska snyggas till, och taket är i full färd med att bytas.
– Vi kämpar här varje fredag, det finns alltid något att göra, säger Kurt Widén.
Redan förra året gjordes en omfattande renovation, av bland utomhusscenen och korvkiosken. I september i fjol togs den nyrenoverade scenen i bruk för första gången, när bandet Dom första spelade på evenemanget Fest i parken.
– Förra året var det lite nytt, men det blev en jäkla stämning. Det blev lite som förr i tiden, med allt från 18-åringar till 75-åringar, och det kom uppemot 500 personer, säger Jörgen Larsson, sekreterare i föreningen Vingåkers Folkets park.
– Det är ungefär vad vi behöver för att gå jämnt ut ekonomiskt, och alla intäkter går tillbaka till verksamheten, säger Caroline Helmersson Olsson, ordförande i föreningen Vingåkers Folkets park.
I år fortsätter upprustningen, och det som driver de frivilliga krafterna framåt är minnena av en svunnen tid.
– Vi är väl i stort sätt uppväxta här. Jag bor precis nedanför buskarna där, så nära som man kan vara, säger Roland Björling och pekar bortom folkparkens stängsel.
– Jag minns tillbaka när det var Augustibasar i folkparken, då kokade mina föräldrar kräftor i sin källare, sen bar vi dem hit. Men det var på 60-talet, säger han.
Årets projekt består också av att rusta upp utomhusbaren samt det som förr var en kräftbod.
– Vi har inte kommit på vad vi ska använda den till än, mitt mål är bara att se till så att det hörnet av parken blir upplyst, säger Caroline Helmersson Olsson.
Nu har föreningen och dess volontärer siktet inställt på 31 augusti – då arrangeras årets upplaga av Fest i parken, och de som står för underhållningen är inga mindre än Drängarna. Bandet slog igenom 1995 med låten “Vill du bli min fru”och attraherar allt från minderåriga EPA-ungdomar, till deras föräldrageneration.
– Men vi kan ju inte ta in besökare under 18 år i och med att vi serverar alkohol, så vi funderar på om det går att göra något under dagtid, för ungdomarna. Men det är mycket jobb, det kanske blir så till nästa år. Vi vill ju ta den här kulturen in i framtiden, säger Caroline Helmersson Olsson.