Entreprenören Kajsa Ekengren driver till vardags matlådeföretaget Gr8meals i Vingåker. Amanda Stensson kom på andra plats i tv-programmet Sveriges yngsta mästerkock 2019. Tillsammans vill de att årets Sörmlandssemla ska utses lagom till fettisdagen, som i år infaller den 1 mars.
I den centrala lokal Kajsa delar med sin far, glasmästaren Tomas Ekengren, släntrar jurymedlemmarna in en efter en under onsdagseftermiddagen. De inbjudna semmelexperterna är Bengt Valberg, som driver Ica Cityhallen, Susanna Oom Samuelsson, näringslivsansvarig på Vingåkers kommun och Thomas Neuendorf, som driver Båsenberga hotell och konferens.
Innan de sätter sig vid jurybordet får de i tur och ordning förklara hur de anser att en perfekt semla ska vara. Efter att juryn har hunnit småprata lite – de känner alla varandra sedan tidigare – bestämmer de sig för att inte diskutera sina åsikter under själva smakprovningen. De vill behålla tävlingens integritet och vill inte riskera att påverka varandra i onödan. Det är tydligt att de tar sina uppdrag som experter på största allvar.
Tävlingens första bidrag bärs fram. Det är en pistagesemla, förklarar Kajsa Ekengren, med pistagemandelmassa och grädde med pistageolja. Den gröna skapelsen studeras noggrannt av juryn innan de tar sin första tugga. Sedan äter de i tysthet samtidigt som de klurar på vilken poäng denna första semla förtjänar.
Susanna Oom Samuelsson säger att det första betyget är svårast eftersom de då inte vet hur de andra semlorna kommer att smaka. Den andra semlan i ordningen är en noisette-semla. Den har noisettekräm istället för mandelmassa och noisette i grädden.
– Jag hade förväntat mig helt vanliga semlor, men det här har jag aldrig sett förr. Det är jätteroligt!, utbrister Thomas Neuendorf glatt.
Han vill också förtydliga att de betyg som ges enbart utgår från medlemmarnas personliga smak och inte innebär att en semla är dålig. Den tredje semlan är en lemon curd-semla. Den har vanlig grädde och lemon curd i bullen. Den sista semlan är en salt kola-semla med en egenkokad saltkolasås i bullen och kola i grädden.
När röstningen är avslutad står det klart att lemon curd-semlan slutar på åtta poäng, pistagesemlan på tio, saltkolasemlan får 12 poäng och noisetten vinner med sina 13.
– Det här var fantastiskt, alla var bättre än en traditionell semla. Det är roligt att man kan ändra en gammal klassiker på så många olika sätt. Det var väldigt kreativt, säger Thomas Neuendorf uppskattande.
– Ja, och de är ju små konstverk också, fyller Susanna Oom Samuelsson i.
– Men jag skulle nog ha velat ha dem i lite mindre format, förkunnar Bengt Valberg.
Det håller de alla med om. Ingen av dem har lyckats äta upp någon av sina fullstora specialsemlor.
När jurymedlemmarna lämnar lokalen tackar de för förtroendet och önskar lycka till. Kajsa Ekengren är väldigt nöjd med upplägget, men öppnar samtidigt för att förnya sig lite inför nästa år.
– Det här har blivit lite större än jag trodde från första början. Vi kommer att ha röstningen på våra sociala medier, på söndag stänger vi röstningen och på måndag går vi ut med vilken som vinner. Sen får vi se hur det blir nästa år, säger hon lurigt.
Den vinnande semlan kommer sedan att säljas på Ica Julita, Ica Cityhallen och på Gr8meals.