Arvodeshöjningen föll efter flera hätska diskussioner

Det nya styret i Vingåker tycks ha kraschat rakt in i oppositionsväggen. Förslaget om flyttade arbetsuppgifter och arvodeshöjningar för förtroendevalda i samhällsbyggnadsnämnden återremitterades i fullmäktige.

Oppositionsråden menar att majoriteten levererat otydliga handlingar gällande förslaget om att flytta arbetsuppgifter från kommunstyrelsen till samhällsbyggnadsnämnden.

Oppositionsråden menar att majoriteten levererat otydliga handlingar gällande förslaget om att flytta arbetsuppgifter från kommunstyrelsen till samhällsbyggnadsnämnden.

Foto: Elin Elander

Vingåker2023-02-28 11:58

När det var dags för Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, att lyfta förslaget om omorganisering av arbetsuppgifter på kommunfullmäktiges senaste sammanträde uppstod återigen hätska debatter. Redan på kommunstyrelsens sammanträde hade frågan orsakat politisk cirkus och osämja, men klubbades igenom och lyftes vidare till fullmäktige. Där kraschade frågan rakt in i väggen och debatterades i flera timmar innan oppositionen till slut lyckades få igenom en minoritetsåterremiss.

– Skälet till att de fick igenom en minoritetsåterremiss var egentligen felaktig. Oppositionen hävdade att fullmäktige först var tvungen att fatta beslut om att göra en omorganisering för att kunna hantera frågan. Vi har hävdat att det inte behövs då det inte är några organisationsförändringar som görs. Tyvärr svarade kommunjuristen Niklas Witt att vi hade rätt först efter att klubban fallit, säger Robert Davidsson (C).

Förslaget som, det nya styret, menar är en effektivisering av den politiska organisationen och en förutsättning för att hålla ihop den kommunala koncernen förväntas godkännas på nästa kommunfullmäktige. 

– Om de hade kommit med tydliga underlag från början hade det inte blivit såhär. Nu har fakta kommit lite längs vägen och då är det inte konstigt att man blir fundersam, säger oppositionsrådet Robert Skoglund.

undefined
Oppositionsråden menar att majoriteten levererat otydliga handlingar gällande förslaget om att flytta arbetsuppgifter från kommunstyrelsen till samhällsbyggnadsnämnden.

– Vi har suttit med i majoritet med socialdemokraterna i fyra år och frågan är ingen nyhet. Det finns inget konstigt i det vi föreslår. Det känns som att man letar efter formalia-fel, säger Robert Davidsson (C).

Är det här käbblet verkligen det viktigaste för Vingåker?

– Nej, det är inte bra. Vi måste komma vidare. Vi hoppas att de nu fyller på handlingarna och gör det rätt, säger Robert Skoglund (S).

Robert Davidsson (C) håller med.

– Nej, det är det inte. Nu blir det en försening och resulterar i mer arbetstid för våra tjänstemän och en kostnad för våra skattebetalare, säger han.

Oppositionen vidhåller åsikten om att förslaget fördyrar den politiska organisationen och att kommunstyrelsens ordförande bör kompensera detta genom att minska sitt eget arvode.

– Det handlar inte om att kommunstyrelsens ordförande får mindre att göra. Det här förslaget ingår i ett paket där vi vill effektivisera hur vi arbetar, fortsätter Robert Davidsson (C) och lägger till:

– Det kostar massor med pengar att inte kunna hålla ihop kommunkoncernen. Se bara på ärendet med förskolan Sagolunden.

undefined
Robert Davidsson (C) tycker att oppositionen aktivt letar efter eventuella formalia-fel för att fördröja majoritetens arbete.

Som ett led i effektiviseringen föreslår majoriteten bland annat att minska antalet dialogdagar, vilka normalt sett hålls tre gånger per år.

– Det är oförsvarbart att ha tre möten som kostar minst 77 000 kronor styck, säger Robert Davidsson (C).

Robert Skoglund (S) berättar om hur de reagerade när majoriteten föreslog att minska antalet dialogdagar.

– De vill ta bort möten som är de allra mest demokratiska. När vi förstod det satte vi oss på tvären. Vi saknade beräkningar och konsekvenser av att ta bort dialogdagarna. Men då svarade de bara med personangrepp istället. Det är lågt, säger han.

– Det som dialogdagarna handlar om är vanligen ekonomiska förutsättningar inför budget, samt bokslut. Informationen kommer fortfarande att delges, men på redan befintliga möten. Det finns absolut inte några demokratiska risker med förslaget, kontrar Robert Davidsson (C).

Minoritetsåterremiss

En minoritetsåterremiss kan bli aktuell om minst en tredjedel av de närvarande fullmäktigeledamöterna begär det. Återremissen ska kunna motiveras av de ledamöter som begärt den.

Vid flera inkomna motiveringar får mötesordföranden pröva vilken motivering som stöttas av minst en tredjedel av de närvarande ledamöterna. 

En minoritetsåterremiss kan bara ske en gång, till skillnad från om en majoritet yrkar på återremittering av ett ärende, då det kan upprepas flera gånger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!