Det blev vilda diskussioner under måndagseftermiddagen när kommunstyrelsen i Vingåker sammanträdde. Det nytillträdda styret, bestående av Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, presenterade ett förslag på omorganisering av arbetsuppgifter där samhällsbyggnadsnämnden fick fler uppdrag på sitt bord. Som en följd av detta föreslogs att höja årsarvodet för såväl ordförande som vice ordförande i nämnden. Inklusive arbetsgivaravgifter rör det sig om en total höjning på drygt 130 000 kronor per år.
– Man ska givetvis ha betalt för det uppdrag man har. Men vi förde resonemang kring att om man lyfter bort arbetsuppgifter från ett uppdrag och lägger på ett annat så kanske man borde reglera det, i stället för att fördyra hela den politiska organisationen, säger oppositionsrådet Robert Skoglund (S) och fortsätter:
– Vi föreslog att kommunalrådets ersättning skulle minskas eftersom att arbetsuppgifter flyttades från henne.
Därefter blev läget komplicerat. På grund av jäv hade Robert Davidsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, och Monica Granström (S), vice ordförande, lämnat mötet när frågan hanterades. När oppositionen lagt sitt förslag fick även kommunstyrelsens ordförande Charlotte Prennfors (M) lämna mötet av samma anledning. Det blev sedan än mer folktomt efter att Ing-Mari Frössevi (C) yrkade att oppositionsrådens ersättning skulle sänkas för att balansera arvodeshöjningen till samhällsbyggnadsnämnden.
– Då fick även jag och Anneli Bengtsson lämna mötet, säger Robert Skoglund och lägger till:
– Det känns som att de gjorde så enbart för att försvaga oss. Jag skulle vilja kalla det för ett riktigt lågvattenmärke.
Charlotte Prennfors, kommunstyrelsens ordförande tillika kommunalråd, berättar att hon också tyckte att mötet urartade.
– Jag håller med om att det var ett lågvattenmärke. Det enda som saknades var att brandlarmet skulle gått också, säger hon och fortsätter:
– Det känns bara sorgligt att retoriken hamnar där den gör. Vi svarade sakligt för att politiken inte kommer att bli dyrare, utan att vi gör en effektivisering när vi flyttar vissa frågor från kommunstyrelsen till samhällsbyggnadsnämnden. Bland annat minskar det antalet möten.
Bakgrunden till arvodeshöjningen ligger i ett arbete där det nya styret vill uppnå en ökad samordning och effektivitet.
– Vi vill arbeta mer effektivt i kommunstyrelsen och inte ha en massa tidskrävande småfrågor på bordet. Dessa flyttas istället till samhällsbyggnadsnämnden, där de hör hemma. Vi tycker att kommunstyrelsen ska vara en mer renodlad tillsynsnämnd som kan granska sådant som är av yttersta vikt, säger Charlotte Prennfors och lägger till:
– Exempelvis har det inte funnits en översiktsplan för Vingåker sedan 2010, vilket är kommunstyrelsens ansvar. Det är sådant som vi måste kunna arbeta med.
Robert Davidsson (C), som föreslås få en utökad uppdragstid, från 15 procent till 27 procent, understryker att det handlar om effektiviseringar som i slutänden sparar pengar.
– Det måste bli ordning och reda. Det krävs ett större grepp och det måste ske genom politisk styrning. Jag tycker det är trams att socialdemokraterna pratar om deras oro för ökade politiska kostnader när de själva har gjort en sådan fördelning av oppositionsuppdraget att Anneli Bengtsson kan plocka ut full politikerpension och sammanträdesarvoden samtidigt som hon får arvode som oppositionsråd, säger han och fortsätter:
– Det är inte rimligt att kommunstyrelsen ska vara en diversehandel där beslut om belysning, trafikfrågor, tomtförsäljning med mera tar upp viktig tid. Det kostar mer pengar att arbeta ineffektivt och vi måste öka vår kvalitet och service. Det är särskilt viktigt med de utmaningar vi står inför. Vi kollar på allt som går att effektivisera.
Anna Lejon (M) var den som fick överta ordförandeklubban när Charlotte Prennfors lämnade mötet. Lejon ställde förslaget om att minska arvodet för oppositionsråden mot att minska arvodet för kommunstyrelsens ordförande. Mötet röstade för Frössevis förslag, vilket ställdes mot det ursprungliga om att höja arvodet utan att minska någon annans. Ursprungsförslaget klubbades slutligen igenom, men ska också passera kommunfullmäktiges nålsöga för att aktualiseras.