Det är nu lite drygt två år sedan Inger Sandqvist tvingades lämna Moderaterna i Vingåker. I slutet av april 2020 tog en enhällig partistyrelse beslutet om att utesluta henne som medlem. Sedan dess har hon, likt Christer Nodemar, anklagat partiet för toppstyrning och bristande kommunikation. Partiet svarade då med att sluta upp bakom sitt oppositionsråd, Charlotte Prennfors. Efter det har Sandqvist stannat kvar i politiken som politiskt oberoende.
Men historien slutar inte där. Under april i år, två år efter sin uteslutning ur Moderaterna, gick hon ut med att hon numera representerar Vingåkerspartiet - VTL. Sedan dess har hon blivit orosanmäld i sin roll som familjehemsförälder, något hon tror beror på nyheten om hennes nya politiska hemvist.
– De har påstått att jag behandlar mina familjehemsplacerade barn illa. Jag har anmält det som trakasserier, det är så himla onödigt. Det är anonyma anklagelser utan datum och plats, det blir så uppenbart att det bara är påhittat, berättar hon.
Men det kommer inte få Irene Sandqvist att backa, tvärtom säger hon att det snarare stärker henne.
– Jag tänker inte vika mig, jag har stöd hos de flesta. Det här gör mig mer övertygad om att jag aldrig kommer att ge mig. Mina äldre barn frågar om det är värt att utsätta sig för det här, men om jag lämnar nu har de ju vunnit. Men visst har man en besk smak i munnen, man blir ganska ledsen över att folk kan bete sig på det här viset. Jag tycker att det är så himla lågt att ge sig på barnen.
Efter att Irene Sandqvist blev partilös för två år sedan har hon fått erbjudanden från flera olika partier, berättar hon. Men till alla utom ett har hon tackat nej.
– Jag tycker att VTL har många fina idéer för Vingåker. Alla partier har något bra att säga och då kan man väga av och stödja det som är bra för Vingåker. Jag tycker inte att man behöver hålla på med ideologier på kommunnivå på det viset. Vi ska ta ställning om Vingåker.
Responsen efter partibytet har också mestadels varit positiv, berättar hon.
– Det var en politiker som sa "det tror jag passar dig jättebra", så det är inte bara negativt. Det har respekterats och accepterats på alla sätt. Jag vill jobba för Vingåkers bästa och det tror jag att man kan uppnå bättre när man inte tillhör ett riksdagsparti.
Även makarna Tommy och Marika Björkdal, som valde att lämna Moderaterna i slutet av 2021, är nu valbara för Vingåkerspartiet. För Tommy Björkdal var bytet ett relativt enkelt val.
– Det ska bli skojigt, faktiskt. Jag har varit aktiv i fyra år med politiken, och innan jag gick med i Moderaterna var det VTL jag valde mellan.
Ni är tre före detta Moderater på listan. Skulle du säga att Vingåkerspartiet är ett högerparti?
– Nej, det tycker jag inte. Vi har pratat om värderingsfrågor, vad som är viktigt för folk och vad vi kan bidra med.
Hur skulle du ställa dig till att samarbeta med ditt förra parti i kommunfullmäktige?
– Det finns inga dörrar stängda någonstans, bra förslag är bra förslag. Ligger det i medborgarnas intresse är det bra.
Marika Björkdal håller med om att det känns som en nystart, även om hon först var tveksam till att fortsätta med politiken.
– Men jag vill fortsätta att påverka och göra det bästa för Vingåker. VTL kändes som det bästa alternativet. Jag brinner för äldreomsorgen, jag är ju sjuksköterska och det var en av anledningarna till att jag engagerade mig en gång i tiden.
Känns det vemodigt att ha lämnat Moderaterna bakom sig?
– Nej, det känns bra. Jag känner att jag förhoppningsvis kan tillföra något mer här.
Irene Sandqvist berättar också att de tre forna M-politikerna faktiskt har pratat om att samarbeta tillsammans tidigare.
– Vi har diskuterat att starta ett eget parti en gång i tiden. Men vi känner att det är i VTL vi kan påverka mest. De brinner lika mycket för Vingåker som jag gör, de är ju uppvuxna här, säger hon.
Hur tror du att Moderaterna ser på avhoppen?
– Jag tror att de tycker att det är jättetråkigt, och det är ju tråkigt. Vi ville vara moderater men nu är det som det är. Jag tror inte att de här etablerade partierna kommer att gå lika bra längre. Det krävs nya tag och ett nytt tänk för att vara kvar. Man vet aldrig vad som händer efter en valrörelse, det kan nog bli nya konstellationer lite här och där.