Göteborg stoppar inköp efter granskning av Kronfågel

För en månad sedan avslöjade Kuriren att kycklingar skållades levande på Kronfågel i Valla. Nu har även Aftonbladet granskat missförhållandena på slakteriet. Något som fått Göteborgs stad att omedelbart stoppa kommunala inköp från Kronfågel.

Redan i april avslöjade Kuriren att kycklingar skållades levande på Kronfågels slakteri i Valla. Nu har även Aftonbladet/Viafree uppmärksammat missförhållandena på slakteriet.

Redan i april avslöjade Kuriren att kycklingar skållades levande på Kronfågels slakteri i Valla. Nu har även Aftonbladet/Viafree uppmärksammat missförhållandena på slakteriet.

Foto: Amelie von Essen/ Roger Culmsee

Valla2021-05-26 19:57

Den 26 april kunde Kuriren avslöja att Kronfågels Vallaslakteri vid flera tillfällen hade skållat kycklingar levande under slaktprocessen.

Vid ett flertal tillfällen hade Livsmedelsverkets veterinärer hittat "ostuckna" kycklingar i rensen, avdelningen efter skållningen. Ostuckna innebär att kycklingarna har blivit bedövade, men att själva avlivningsmomentet har misslyckats. 

I ett föreläggandet påpekade Länsstyrelsen allvarliga brister i djurskyddet på anläggningen i Valla och krävde att Kronfågel omedelbart skulle vidta åtgärder för att lösa problemet. Detta till trots hittades ännu fler ostuckna under april och nu hotar ett vite på 90 000 kronor.

Nu har även Aftonbladet och Viasats granskande program "200 sekunder" riktat sökarljuset mot missförhållanden på Kronfågels slakteri i Valla. Med programledaren Robert Aschberg i frontlinjen lades avsnittet upp under onsdagsmorgonen.
Fokus är det faktum att kycklingar skållats levande och granskningen lyfter även de hygieniska problem och smittoutbrott som funnits på slakteriet. Även det något som Kuriren tidigare har rapporterat om.

I programmet "Kycklingfabriken" vittnar tidigare anställda om bristerna på slakteriet. "Det var det grisigaste stället jag sett som hållit på med livmedel. Det var så äckligt att se. Helst då när de inte kan få ett snabbt avslut på djurens liv istället för att plågas", säger en person.

En annan tidigare anställd säger att hen aldrig mer i hela sitt liv kommer att äta kyckling från Kronfågel efter att ha arbetat på slakteriet.

I det fyra minuter långa programmet konfronterar Robert Aschberg även Kronfågels vd Mats Hedlund. Trots avvikelserna i avlivningsprocessen anser Hedlund inte att det finns generella problem i djurhållningen.

Granskningen i "200 sekunder" har redan fått konsekvenser för Kronfågel. Under torsdagen stoppade Göteborgs stad alla inköp av kyckling från Kronfågel rapporterar Aftonbladet. Kommunen har inget avtal med Kronfågel, men bland annat skolor och äldreboenden har haft möjlighet att beställa produkterna.

Den möjligheten dras nu in med omedelbar verkan.

– Djur i Sverige ska ha det bra. Det är en självklarhet, och därför agerar vi nu blixtsnabbt på dessa fruktansvärda uppgifter. Detta beslut gäller till det att vi kan säkerställa att vad som skett inte kan ske igen, säger Gustaf Göthberg (M), ordförande i inköps- och upphandlingsnämnden, till Aftonbladet.

Kuriren har varit i kontakt med Kronfågels kommunikationschef Janneke Vackerberg efter beskedet om köpstoppet. I ett mejlsvar skriver hon att:

"Det är tråkigt att de valt att stoppa alla inköp och det är vi ledsna för. Vi har den senaste tiden haft avvikelser kopplade till vår avlivningsprocess – ett misslyckande som vi beklagar djupt och tar på största allvar".

Janneke Vackerberg vill samtidigt nyansera bilden av rapporteringen om de ostuckna kycklingarna.

"Det kan vara värt att nämna att de 40 kycklingar det handlar om, av drygt sex miljoner, inte har varit vid medvetande när de förts till skållen. De har varit djupt nedsövda och helt bedövade och hjärtat har slutat slå. Detta vet vi eftersom skinnet på dem inte har blivit rött vilket det blir på kycklingar med blodcirkulation. Men även om djuren inte känt något är det en avvikelse vi tar på största allvar."

Djurskyddslagen

Länsstyrelsens beslut grundar sig bland annat på flera paragrafer i djurskyddslagen. När djur förs till slakt eller när de slaktas, ska de skonas från onödigt lidande och obehag.

Ett djur som slaktas eller i annat fall avlivas genom avblodning ska vara bedövat. Innan djuret är dött får inte några andra åtgärder vidtas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!