Den 4 september kom beskedet från Arbetsmiljöverket att Kronfågel i Valla hade sex medarbetare på slakteriet som drabbats av campylobacter. Något som framkommit under ett möte mellan verket och smittskyddsenheten i Sörmland
Magsjuka orsakad av campylobacter är en anmälningspliktig och allmänfarlig sjukdom och så fort diagnosen ställs via ett laboratorieprov meddelas smittskyddsenheten i respektive landsting. Bakterien kan orsaka feber, illamående, svåra magsmärtor, kräkningar, huvudvärk och akuta diarréer.
Innan telefonsamtalet från Arbetsmiljöverket visste inte Kronfågel att personal insjuknat på grund av campylobacter. Efter att ha fått informationen satte företaget igång att efterforska vilka anställda det rörde sig om. Fem av dem kunde spåras, däribland en entreprenör som varit på anläggningen tillfälligt. De andra fyra arbetade på olika avdelningar inom produktionen; slakt, styck och pack.
I mitten av september konstaterades ytterligare ett fall av campylobactersmitta på företaget, något Kronfågel har rapporterat till Arbetsmiljöverket.
Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo i Region Sörmland reagerade snabbt när han blev varse utbrottet.
– Jag har varit väldigt på det här och har tagit kontakt med Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt och Jordbruksverket. Vi har haft flera möten under veckan med de här myndigheterna inblandade. Det här är en allmänfarlig sjukdom och det ska man inte få på arbetsplatsen.
Signar Mäkitalo har även kopplat in länsveterinärerna.
– Jag skulle vilja att Livsmedelsverket går ut med en avrådan från att äta färsk kyckling. Livsmedel som kan orsaka sjukdom ska inte säljas och det här är en bakterie som kan ge svår sjukdom.
Han säger att sannolikheten att fler kan ha smittats är hög.
– Ytterst sällan får man tag på alla. Får man lindrigare symptom söker man kanske inte vård, men har man diarré och arbetar med oförpackade livsmedel ska man provtas. Som arbetsgivare ska man göra allt man kan för att personalen inte ska smittas.
Hur ser du på att Kronfågel initialt inte kände till att medarbetare drabbats av campylobacter?
– Det är lite försvårande eftersom sjukdomen är kopplad till kyckling. Man får hoppas att de stimulerar folk till att berätta om sjukdomen och snabbare identifierar såna här saker. Kronfågel måste till varje pris undvika att sälja kyckling med campylobacter och man skulle kunna provta slaktkycklingarna tidigare i kedjan innan de kommer till slakteriet och agera utifrån det.
I en skriftlig kommentar meddelar Kronfågels kommunikatör Sandra Engstrand att man inte behövt kassera kyckling eller göra några produktåterkallelser i närtid.
"Inte heller har vi haft anledning att genomföra extra saneringsåtgärder utöver de rutiner vi redan har på plats. Vi har noggranna processer och rutiner för hur eventuella fall av smitta hanteras där varje enskild individ följs upp".
Frågor om fler anställda har provtagits och hur de kan ha smittats vill företaget inte svara på, med hänvisning till medarbetarnas personliga integritet. Istället påtalas att företaget ständigt arbetar för att minska förekomsten av campylobacter och att nivåerna är normalt låga "tack vare det gedigna övervakningsprogram som Kronfågel omfattas av".
En fjärdedel av svaret Kronfågel lämnar till tidningen är en rekommendation till konsumenter om god hygien i köket och att hetta upp kycklingen till minst 70 grader när man tillagar den.