Katrineholms-Kuriren har tidigare berättat att skolans framtid har varit under utredning och att bildningsförvaltningen har kommit fram till att skolan bör läggas ner.
– Vi har tittat på olika alternativ och ändå kommit fram till att det bästa är att flytta hela verksamheten, sa Johan Lindeberg, skolchef i Katrineholms kommun, i samband med att utredningen presenterades för en vecka sedan.
Under tisdagseftermiddagen valde majoriteten i bildningsnämnden att föreslå kommunfullmäktige att stänga Strångsjö skola till hösten 2023.
– Det här är en så pass stor fråga att det är en kommunfullmäktigefråga, därför går den nu vidare till kommunstyrelsen, berättar Ulrica Truedsson (S), bildningsnämndens ordförande.
Eftersom beslutet berör barn är det, som hon uttrycker det, viktigt att beslutsprocessen inte drar ut på tiden. Därför kommer frågan att behandlas på kommunstyrelsen redan under onsdagen.
– Allt för att barn och föräldrar ska få ett besked så snart som möjligt, så att eleverna får möjlighet att skolas in på ny skola eller byta skola, om man som förälder känner att det passar bättre att mitt barn går i skola i Katrineholm, säger Ulrica Truedsson.
Enligt Ulrica Truedsson var det en livlig debatt på nämnden, med många frågor, som ligger på andra beslutsfattare. Exempelvis vad som ska hända med Strångsjö som ort.
– Vi ska göra en bedömning om vi kan ge eleverna en god utbildning. Och i höst har vi inga behöriga lärare kvar på Strångsjö skola.
Oppositionen reserverade sig mot beslutet.
– Det var en klar delning mellan majoritet och opposition. Alla socialdemokrater och moderater var för och alla i oppositionen emot. Vänsterpartiet yrkade avslag. Centerpartiet, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna hade en del ändringsyrkanden, berättar Ulrica Truedsson.
Victoria Barrsäter (C), andre vice ordförande i bildningsnämnden menar att kommunen hade kunnat göra mer i frågan.
– Den här utredningen säger att skolan inte håller måttet. Då tycker jag att man ska fokusera på det, inte på att byta väggar. Det är inte väggarna det är fel på, säger hon.
Hon hade hellre sett att Strångsjö skola fick två år på sig att stärka ledarskapet på skolan.
– Det här är ett skolboksexempel på hur man släcker ner landsbygden. Först tar man bort service, sedan tar man dåligt hand om den servicen som finns kvar och sedan använder man det som ett argument för att ta bort den kommunala servicen överhuvudtaget.
– Utredningen pekar exempelvis på att det inte finns några lediga tomter. Men då har man tittat på kommunens mark. Men kommunen äger ju ingen mark i Strångsjö. Där finns ju bara privata markägare och då måste man ju prata med dem.
På Strångsjö skola går 40 elever i årskurs F-6. Här finns också ett fritidshem.
– Jag har full förståelse för att föräldrar och barn kan känna både oro, besvikelse och frustration, att det finns mycket tankar. Samtidigt har vi som huvudman ett ansvar för att tillgodose det vi bedömer är barnens bästa, att vi tillfredsställer barnens behov av en god utbildning, säger Ulrica Truedsson.
Om kommunfullmäktige väljer att gå på samma linje som nämnden innebär det att Strångsjö skola läggs ner och att verksamhet, elever och personal flyttas till Forssjö skola från och med höstterminen 2023.
Kommunfullmäktige förväntas ta slutgiltigt beslut den 20 mars.