Sedan i höstas har bildningsförvaltningen utrett Strångsjö skolas framtid. Det minskade elevunderlaget samt bristen på behöriga lärare gjorde att kommunen ansåg att det kunde äventyra kvaliteten på undervisningen. Därför fick bildningsförvaltningen i uppdrag att utreda vad som krävs för att Strångsjöbarnen ska få den utbildning de har rätt till.
Både vårdnadshavare och oppositionspolitiker har höjt sina röster gång på gång och sagt att de vill att skolan ska vara kvar.
På tisdagseftermiddagen meddelade bildningsförvaltningen att utredningen är klar. I den har man analyserat olika scenarion och dess konsekvenser. Till exempel har man tittat på vad det skulle innebära att ha kvar de lägre årskurserna F-3 och lägga ned årskurs 4-6, men kommit fram till att det är bäst i att lägga ned hela skolan och flytta verksamheten till Forssjö skola hösten 2023.
– Vi har tittat på olika alternativ och ändå kommit fram till att det bästa är att flytta hela verksamheten, säger Johan Lindeberg, skolchef i Katrineholms kommun.
Victoria Barrsäter (C), andra vice ordförande i bildningsnämnden, är kritisk till förslaget om nedläggning. Hon tycker det gått för fort.
– Varför måste man göra det så fort? Jag vill att Strångsjö skola får två år på sig att se över hur de kan stärka ledarskapet på skolan, få dit behöriga lärare och hur man gör Strångsjö attraktivare, säger hon.
Johan Lindeberg säger att problemen på Strångsjö skola funnits länge och att man inte sett någon förändring till det bättre när det gäller elevantalet.
– Det har funnits en problematik länge, det är inget nytt. Det har varit ett lågt elevantal, svårt att rekrytera personal och flera vårdnadshavare har aktivt valt bort skolan under många år. Det är något vi adresserar i utredningen att man sett under lång tid.
Hösten 2022 hade Strångsjö skola 43 elever, vilket är mycket färre än vad man hade på de andra landsortsskolorna i kommunen. Näst minst var det i Julita som hade 83 elever.
Den 14 februari ska bildningsnämnden ta beslut om Strångsjö skola ska läggas ned och i så fall flyttas till Forssjö skola. Huruvida klasserna består eller om eleverna fördelas i Forssjös klasser återstår att se.
– Det är få elever så det naturliga är att de läser med jämnåriga kamrater. I någon årskurs har vi bara två elever och då är det naturligt att de går in i klassen i Forssjö, säger Johan Lindeberg.