Föräldern Therese om hotade skolan: "Blandade känslor"

Inga behöriga lärare och elevflykt till stan. Therese Malmström, vars barn går på Strångsjö skola, tror att kommunens svala intresse för att satsa på bygden kan ha bidragit till det tuffa läge som skolan nu befinner sig i.

Strångsjöborn och småbarnsmamman Therese Malmström tycker att kommunen borde ha gjort mer för att göra Strångsjö mer attraktivt, vilket också hade gynnat skolan.

Strångsjöborn och småbarnsmamman Therese Malmström tycker att kommunen borde ha gjort mer för att göra Strångsjö mer attraktivt, vilket också hade gynnat skolan.

Foto: Alice Staaf

Strångsjö2023-02-08 17:02

Hemma i villan i Strångsjö sitter småbarnsmamman Therese Malmström, 32. Det har gått en dag sedan bildningsförvaltningen i Katrineholm kom med föreslaget att lägga ned Strångsjö skola, där hennes son går i förskoleklass.

– Jag blev inte jätteförvånad. Skolans vara eller icke vara har diskuterats länge. Men det är klart att det är blandade känslor, säger Therese.

undefined
Therese Malmström bläddrar i den 63-sidor långa utredningen om Strångsjö skola. Bildningsförvaltningen har kommit fram till att skolan borde stängas. Om politikerna håller med återstår att se nästa vecka.

I den 63 sidor långa utredningen som ligger till grund för förslaget har bildningsförvaltningen sammanställt statistik över antal elever och lärare, samt synpunkter från bland annat elever, skolpersonal och vårdnadshavare. Även tidigare anställda och vårdnadshavare, vars barn slutat på skolan, har intervjuats.

Strångsjö skola, med sina 40 elever, har de senaste åren märkt av ett elevtapp efter årskurs tre och så även i år. Inför vårterminen 2023 valde 40 procent av alla elever som hör till Strångsjös upptagningsområde en annan skola. Majoriteten går till friskolan Kunskapskolan, som har elever i årskurs 4-9 och ligger i stan. 

undefined
"Han har nog inte riktigt förstått. Han är mest orolig för kompisar, vad som händer med dem", svarar Therese på frågan om hur hennes son känner kring en eventuell skolflytt.

Dessutom har man haft svårt att rekrytera behöriga lärare till Strångsjö. För tillfället har man inte en enda behörig lärare i årskurs 1-6. Risken är, enligt bildningsförvaltningen, att utbildningen inte håller den kvalité den ska och därför vill man att eleverna i stället ska bussas till Forssjö skola.

– Stämmer det att man inte får upp kvalitén, ja då är det ju inte en bra skola. Mina barn ska ha bra skolkvalité precis som alla barn. Sen om man valt att vinkla det så eller om det faktiskt är så det kan inte jag avgöra, säger Therese vars barn ännu inte börjat årskurs 1.

undefined
I bildningsförvaltningens utredning nämns flera olika argument till varför skolpersonal valt att lämna skolan. "Kommunen har inte satsat på området. Skolan har inte renoverats och fritidsgården är i mycket dåligt skick", lyder ett av argumenten.

Problemen på Strångsjö skola kunde ha mildrats, enligt Therese. Hon tror att kommunens svala intresse för att utveckla Strångsjö bidragit till skolans tapp.

– Det här går så långt tillbaka, långt innan jag fick barn. Det har varit en tydlighet i att man satsat på Forssjö som område, man bygger där, man bygger ny förskola och man utökar skolan. För att rädda Strångsjö skola hade man behövt göra sådana här satsningar här också, kanske redan för tio år sedan eller mer.

Nästa vecka ska bildningsnämnden besluta om vad som ska hända med Strångsjö skola. Läggs skolan ned hoppas Therese att hennes son och hans skolkamrater får en bra inskolning på Forssjö skola under våren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!