Den 1 juli infördes en ny tobakslag, som bland annat innebär rökförbud på perronger och utanför entréer. Men lagen medför också nya regler för tobakshandlare. Tidigare räckte det med att fylla i en anmälan till kommunen och bifoga ett egenkontrollprogram, så fick man börja sälja tobak.
I dag görs samma prövning som när ett serveringstillstånd utfärdas. Kommunerna bedömer den sökandes lämplighet och kan avslå en ansökan.
– Man ska vara personligt lämplig, inte ha hamnat i belastnings- eller misstankeregister de senaste tre åren, kunna finansiera sin verksamhet och visa hur man får in pengarna, säger Mikael Lindqvist, tillsynshandläggare på Länsstyrelsen i Sörmland.
Redan registrerade tobakshandlare hade fram till den 1 november på sig att söka det nya tillståndet. Därefter initierade länsstyrelsen en tillsyn av tobaksbutiker. Kommunerna i länet har nu tillsammans med Polismyndigheten, Skatteverket, Tullverket och Arbetsmiljöverket besökt ett antal försäljare och kontrollerat dem på en rad punkter.
Förutom att se om butikerna har tillstånd för försäljning, har man kontrollerat att tobaksförpackningarna är märkta rätt. De ska exempelvis ha text på svenska och vara försedda med hälsovarningar med både text och bild.
Resultatet av tillsynen kan tyckas nedslående. I 20 av 41 butiker påträffades brister.
– Det är uppenbart att allmänheten är betjänt av de här insatserna. Att hälften av butikerna får anmärkningar är allvarligt, men inte oväntat, säger Mikael Lindqvist.
Orsaken till de många bristerna är troligen det urval som gjorts av butiker. Man har nämligen fokuserat på att kontrollera försäljare som tidigare fått anmärkningar.
Om det upptäcks brister i butiken, får handlaren först ett muntligt besked om detta på plats.
– De kan behöva ta bort varor från hyllorna, skicka tobak för destruering eller informera om ålderskontroll, säger Mikael Lindqvist.
Om inspektörerna inte tycker att en muntlig tillsägelse räcker, kan de skriva en inspektionsrapport som sedan följs upp. I allvarligare fall kan kommunerna hota butiken med vite. Det brukar vara effektivt.
– Det är avskräckande och det är inte ofta som vite utdöms.
I värsta fall kan butikens försäljningstillstånd återkallas och då är det mycket svårt att få tillbaka det.
Personen som är ansvarig för försäljningsstället riskerar också att straffas personligen, beroende på vilken typ av företag som driver verksamheten.
– En enskild kan vara juridiskt ansvarig och kan bli åtalad och dömd, säger Lindqvist.
Olovlig tobaksförsäljning har både böter och upp till två års fängelse i straffskalan. Olovlig tobakshantering, exempelvis där förpackningar är felmärkta, kan ge upp till sex månaders fängelse.
Som kund finns det ett antal detaljer att vara vaksam på när man handlar tobak. Mikael Lindqvist tipsar om varningssignalerna:
– Om märkningen på förpackningarna är på ett annat språk, om personalen plockar fram varor från under disken och inte slår in dem i kassan, om det förekommer styckeförsäljning av cigaretter och om man inte får något kvitto. Då kan det handla om illegal verksamhet som är tråkig att gynna. Den verksamheten finansierar ibland också organiserad brottslighet.
Om man upptäcker oegentligheter hos tobaksförsäljare vill Mikael Lindqvist att man agerar.
– Det är bra om man kommer med tips till myndigheterna så att de kan ta det vidare. Man kan vara anonym.
--------------------------------------------
I en tidigare version av artikeln uppgavs ett felaktigt citat, som gav intrycket att det är länsstyrelsen som utdömer vite. Det stämmer inte, det är allmän förvaltningsrätt som utdömer vite.