Den 1 juli träder en ny tobakslag i kraft, som bland annat innebär att det är förbjudet att röka utanför entréer till exempelvis butiker. Ansvaret för att lagen efterlevs faller på respektive butik.

– De kan sätta upp skyltar om rökförbud och ska ingripa med tillsägelser när det behövs, säger Mikael Lindkvist, tillsynshandläggare på länsstyrelsen.

När tidningen ringer runt till butiker i Katrineholm och Vingåker, är det många som inte känner till lagen, och därför heller inte vet hur de ska hantera ansvaret.

Daniel Gustafsson är butikschef på Coop i Vingåker. Han är tveksam till att lagen kommer att fungera.

– Vi försöker följa lagen, men vi kan inte stå utanför och köra iväg folk, säger han.

Fredrik Rosengren, som är butikschef för Tempo i Valla, känner till lagen och är kritisk.

– Den är märklig och löjlig. Vi är livsmedelhandlare, inte poliser. Det är inte vår roll att jaga folk som röker.

Han kommer att se till att det rökfria området markeras med vita linjer och tror att det räcker.

– Man behöver inte överdramatisera det här, det ger sig nog med tiden.

Elina Fälth är varuhuschef på Åhléns i Katrineholm. Hon menar att lagen kan bli en utmaning.

– Vi vill ju jobba med dem som är inne i butiken, inte dem som är utanför.

Hon säger att det ibland inte ser fräscht ut utanför butiken, när rökare slängt fimpar på marken. Det kommer också in rök i butiken via ventilationen.

På Ica Maxi i Katrineholm känner man till lagen, men Icahandlaren Emil Remröd tycker att det är svårt att bedöma vilket område som hör till entrén.

– Det vi kan göra är att flytta bort askkopparna från entréområdet. Vi kommer inte att ta bort dem helt, för vi vill ju inte att man slänger fimpar på parkeringen, säger han.

Han är positiv till lagen, men inte till att butiken har ansvaret.

– Det är bra att det inte röks där människor passerar, men det är konstigt att vi ska ta det ansvaret. Vi har ingen möjlighet att övervaka området så vi hoppas att rökarna respekterar förbudet, säger han.

Ingen av butikerna som Kuriren pratat med upplever att de har några större problem med rökare utanför sina butiker i dag.