Det krasar under Thomas Björklunds fötter när han kliver upp på sotkantade stengrunden. Den är det enda som återstår av byggnaden där Warbro kvarns kontors-, produktions- och packlokaler låg. Mycket är bortforslat, men i högar ligger krossat tegel, bråte och glas kvar.
– Först såg det ut som en krigsskådeplats, säger han stillsamt.
Warbro kvarns vd Thomas Björklund var på plats när eldsvådan tog fart, efter ett tekniskt fel på en oljepanna.
– Det var väldigt traumatiskt. Jag försökte släcka med brandsläckare, men det tog inte lång tid förrän lågorna slog upp genom taket. Man förstår inte vilken otrolig kraft en brand har, förrän man själv har varit med om det, säger han.
Tio brandbilar och två helikoptrar, som hämtade vatten från närliggande sjön Valdemaren, kämpade mot branden.
– Det var 30 grader varmt den dagen och sydostliga vindar. Träbyggnader, mjöl och spannmål brann explosionsartat. Det var ett livsverk som försvann. Jag har varit med och designat, skruvat och byggt allt som byggherre.
Två byggnader totalförstördes: siloanläggningen, lagret med 200 ton spannmål, gårdens stall och höskulle och den stora fastighet där Warbros kvarn, kontors-, produktions- och distributionslokaler fanns.
– Det var stora värden som gick upp i rök, men vi är ändå tacksamma över att de lyckades rädda vårt mälteri, där vi omvandlar korn till malt, säger Thomas Björklund.
2022 skulle bli ett glädjens jubileumsår, 20 år har gått sedan Warbro kvarn startades, men branden vände upp och ner på allt.
– Första dagen efter branden kände jag att "that's it, jag orkar inte mer". Men sen vände det och vi är fast beslutna att bygga upp Warbro kvarn igen. Jag brukar tänka på fågel Fenix som reser sig ur askan, det har varit mitt mantra sedan branden. Människan är anpassningsbar och det som har hänt har hänt.
Utöver det materiella som gick förlorat, fick företaget säga upp personal. Innan branden arbetade ett tiotal anställda plus timanställda på Warbro kvarn.
– De allra flesta fick gå, vi är bara en liten skara kvar. Vi var ett väldigt bra gäng som trivdes ihop och jag hoppas att de vill komma tillbaka när vi byggt upp allt igen, säger Thomas Björklund.
I all sorg och bedrövelse slöts Warbro kvarn i en varm famn av omtanke och engagemang från omgivningen.
– Det var verkligen rörande. Grannar kom med mat och vattendunkar och ställde frukt på trappen till oss. Kunder kom med allt från blommor till bröd och undrade om vi behövde hjälp med något. De första veckorna var en berg- och dalbana, man grät ena dagen och var full av framtidstro nästa dag, berättar Maud Brinckmann som sköter kundtjänsten och kundkontakter.
Dessutom hörde kollegor i branschen av sig och ville hjälpa till. På Linds gård inrättades ett nytt kontor i uthyrningsstugan.
– Vi bildade snabbt ett kristeam och i början hade vi flera möten i veckan där vi följde upp och fördelade arbetet, säger Thomas Björklund.
Branden inträffade mitt i skörden, men långt ifrån allt spannmål hade levererats.
– Vi samarbetar med silon i Valla och många bönder har ställt upp och hjälpt oss med torkning. 99 procent av de som odlar åt oss har sagt att de vill fortsätta samarbetet med Warbro kvarn.
När kollegor i kvarnbranschen hörde av sig och erbjöd sig att mala Warbros kulturgrödor fanns ingen tvekan.
– Vi vill ju finnas kvar i våra kunders medvetande, så nu legomal vi vid två andra kvarnar, Berte qvarn i Halland och Orga kvarn i Östergötland. Det krävs väldigt mycket logistik nu när vi legomal och det är inget självspelande piano direkt. Spannmål hämtas hos oss, mals och packas och det färdiga mjölet lämnas på pall hos oss. Vårt stenmalda mjöl var unikt, men tills vidare blir det valsmalt mjöl som mer liknar det man köper i butik, säger Thomas Björklund.
Mälteriet på gården var i gång redan i oktober och den 10 november kickades webbshopen igång igen.
– Sortimentet är mindre än tidigare och en del produkter har vi fått pausa, men det känns ändå som en seger.
Anläggningen var fullförsäkrad och nu planeras nybyggnationen.
– Nu har vi möjligheten att utöka och skräddarsy de nya lokalerna så att det blir mer effektivt. Det är en annan frihet att slippa anpassa sig och kunna bygga helt fritt utan begränsningar. Vi hoppas vara igång här på Linds gård vår eller sommar 2024, säger Thomas Björklund.