Mycket vatten har runnit under broarna sedan familjen Björklund grundade Warbro kvarn för 20 år sedan.
– Det har varit spännande och utmanande och en enorm kunskapsresa. Man måste vara väldigt envis och lite galen, säger företagets vd Thomas Björklund och skrattar.
Idag arbetar runt tio personer i företaget och mellan 15 och 20 odlare levererar spannmål till kvarnen.
Ledstjärnan var och är ekologisk odling och varsam förädling och försäljning av Kravmärkta spannmålsprodukter. Warbro kvarn levererar såväl malt som stenmalet mjöl till bland annat butiker, bagerier, bryggerier, restauranger och hemmabagare över hela Sverige.
– Vi har varit innovativa hela tiden och provat olika grödor. Vi började med två hektar dinkel och i dag förädlar vi årligen 1 000 ton spannmål. Vi växer fortfarande och har absolut inte nått vårt tak än, säger vd Thomas Björklund
Både han och hustrun Kerstin är agronomer i botten och när familjen flyttade till Linds gård för 32 år började entreprenörsfröet att gro. Idén om att odla och förädla kulturgrödor som emmer, nakenhavre och dinkel slog rot, men snart nog stod det klart att gårdens egen spannmålsodling inte förslog.
– Vi fick grannbönderna att börja odla åt oss. Vi jobbar nära våra småskaliga odlare, vi står för utsädet och sprider kunskap om kulturgrödorna, berättar Thomas Björklund.
Att i möjligaste mån leja lokala hantverkare och företagare för att värna den levande landsbygden har alltid varit en ledstjärna.
De första tio åren maldes spannmålen på traditionellt vis vid vattendrivna Warbro kvarn från 1783.
– Vi släpade jutesäckar med spannmål som man gjorde förr i tiden och höll på att slita ihjäl oss. Idag har vi mer rationell hantering, förklarar Thomas Björklund.
2012 växlade företaget upp och det gamla svinstallet på familjegården Lind byggdes om till kvarn och kontor. Tre stora stenkvarnar och tre mindre virvelkvarnar från Tyskland och Österrike köptes in och sattes i drift.
– Vår välsignelse och förbannelse är att vi har så många olika grödor. Det är väldigt komplex logistik och i silon har vi ett batteri med silofickor, berättar Thomas Björklund.
2017 byggdes även ett stort mälteri på gården, i samarbete med externa ägare. Sedan 2018 mältar Warbro kvarn sju olika sorters ekologisk malt.
– Vi levererar till mikrobryggerier. Mjölet är den största delen av vår verksamhet, men malten är ett extraben.
Drivkraften att vidareutveckla verksamheten är stor, så även viljan att sprida kunskap om de kulturgrödor som odlas och förädlas. Ett led i 20-årsfirande är den nystartade Mjöl- och brödpodden, som kommer att gästas av bagare, odlare, ölbryggare och medicinsk expertis.
På gården tas kunder och grupper emot för studiebesök och för drygt ett år sedan lanserade Warbro kvarn sin webbshop.
– Det har gått över förväntan och följarskaran vi har är väldigt trogen, konstaterar Thomas Björklund.
Under nästa vecka är det även premiär för försäljningen av Warbro kvarns produkter inom livsmedelskedjan Lidl.
I mars fick Warbro kvarn ta emot priset Årets lantbruksföretag i Södermanland från LRF och i motiveringen hyllades de för sin mångåriga och unika satsning.
– Vi känner oss hedrade och det känns som ett kvitto på det jobb vi lagt ner, säger Thomas Björklund.