Förra veckan rapporterade vi om Curt Andersson i Österåker, som fick sin varmvattenberedare förstörd på grund av det kommunala dricksvattnet från den närliggande vattentäkten. Provtagning av vattnet visade att det hade för hög kloridhalt och är mycket mjukt. Det kan orsaka korrosion och lämpar sig inte för emaljerade, rostfria eller kopparmantlade varmvattenberedare.
– Jag blev upprörd av svaret jag fick från Vingåkers kommun. De sa att jag måste ha kontaminerat provet. Jag blev så förbannad! Varför skulle jag ha gjort det? sade Curt Andersson då, som blev ombedd att inkomma med skadeanspråk till Sörmland vatten.
Efter publiceringen hör Sörmland vatten av sig till tidningen och vill få till en intervju. Vi stämmer träff och ses på deras kontor under måndagsförmiddagen. Deras syfte med mötet är tydligt: att lugna eventuella boende som är oroliga för att dricka vattnet i Österåker.
– Vi vill skapa trygghet genom att berätta att vattnet är godkänt utifrån Livsmedelsverkets direktiv. Varje år provtas det och då letar vi efter 142 olika ämnen. Därför känner vi oss trygga med att vattnet inte är skadligt för människor, säger Anna Axelsson, VA-chef.
Däremot uppger hon att vattnets egenskaper kan påverka teknisk utrustning, exempelvis varmvattenberedare. Anledningen är att kloridhalten, alltså saltföreningarna, är högre i det här vattnet än det vatten som går ut i kranarna i Katrineholms tätort.
– Utmaningen är att det är grundvatten vi pumpar upp i Österåker. Egenskaperna kan därför variera. Livsmedelsverkets gränsvärde för salt ligger på 250 milligram per liter och det här vattnet har strax under 200. Så det är lite mer salt i det här grundvattnet.
Samtidigt skriver Livsmedelsverket att gränsvärdet för att motverka korrosion ligger på 50 milligram per liter.
– Naturligtvis är det beklagligt att vattnet kan påverka viss teknisk utrustning, säger Anna Axelsson.
Vattenverket i Österåker togs i drift på 1950-talet och planen är att det ska läggas ned när byn får allmänt vatten och avlopp. Arbetet med de nya överföringsledningarna mellan Sunds gärde och Ättersta, via Bie, Julita och Österåker, har dock inte påbörjats ännu.
– Det vi vet är att också vattenverken i Bie och Julita kommer att läggas ned, men inte exakt när, säger Anna Axelsson.