Barn i Österåker jobbade ihop över 30 000 till Ukraina

Hela Österåkerbygdens friskola gick samman för att genomföra Operation dagsverke till stöd för Ukraina. Den 25 mars arbetade alla 52 elever med olika sysslor för att ge pengar till Röda korsets akutverksamhet.

Anna Frössevi Ericsson, rektor för Österåkerbygdens friskola.

Anna Frössevi Ericsson, rektor för Österåkerbygdens friskola.

Foto: Klar-Gäran Bäck

Österåker2022-03-29 20:29

Efter Rysslands invasion av Ukraina var Österåkerbygdens friskola snabba på att agera. De bestämde sig tidigt för att genomföra Operation dagsverke som går ut på att barnen jobbar för en fast summa som sedan går till välgörenhet.

Planen sattes i verket under fredagen den 25 mars då alla skolans elever ställde upp för att arbeta med olika sysslor. Enligt Anna Frössevi Ericsson, rektor på Österåkerbygdens friskola, var det en lyckad dag för alla inblandade.

– Ja, det är jättekul! De har varit så himla duktiga. Det är fantastiskt att se vem det än är som hjälper till, men det är extra kul med yngre som engagerar sig. Jag hade tre elever på min mans bondgård. De var jätteduktiga, de började i ladugården redan klockan 6 på morgonen, säger hon.

Många av barnen arbetade hos släkt eller vänner, men det var även flera ortsbor som fick hjälp.

– Det är så fint att det är så många som har varit hjälpsamma men också att de har fått bra hjälp. Barnen har gjort i ordning hagar, klippt häckar, gått ut med hundar, målat, staplat ved, gått till återvinningen, planterat i växthus och så vidare.

undefined
Ida Fransson, Olle Abrahamsson och Rasmus Wikhagen jobbar hårt under Operation dagsverke.

När insättningarna har räknats står det klart att insamlingen har kommit upp i strax över 32 000 kronor, berättar Anna Frössevi Ericsson.

– Det är jättebra! Vi hade sagt 300 kronor per person men många har gett mer och vissa har skänkt i även efterhand.

Även barnen verkar vara nöjda med hur dagen har gått.

– De har varit väldigt positiva, både före och efter. De äldsta eleverna i årskurs 4-6 har dokumenterat sin dag, de har fotat och skriver en redogörelse. Då kunde vi även väva in det i skolarbetet. De yngre ska rita och visa vad de har gjort.

Men även nöjda barn kan bli trötta, visar det sig.

– Ja, de jag hade med mig på gården sa "man blir verkligen trött". Så det är viktigt med fikapauser och en bra lunch. Och det har varit upp till de vuxna att lägga det på en bra nivå, säger Anna Frössevi Ericsson.

Efter att även bankinsättningar har fått tid på sig att trilla in på kontot kommer hela summan att skickas till Röda korsets akutverksamhet i Ukraina.

– Då de får fördela dit det behövs mest. Vi följer nyheterna tillsammans med barnen. Det kan vara tungt att ta in, men Lilla aktuellt hjälper till på ett bra sätt. 

Alla 52 elever på Österåkersbygdens friskola var med om att samla in pengar till Ukraina.
Alla 52 elever på Österåkersbygdens friskola var med om att samla in pengar till Ukraina.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!