Skolbarn i Österåker samlar in pengar till Ukraina

Under torsdagen den 24 februari invaderade Ryssland Ukraina. Redan samma dag började lärare och fritidsledare från Österåkerbygdens friskola att prata ihop sig om vad de kunde göra för att hjälpa till.

Anna Frössevi Ericsson, rektor på Österåkersbygdens friskola.

Anna Frössevi Ericsson, rektor på Österåkersbygdens friskola.

Foto: Klas-Göran Bäck

Österåker2022-02-26 12:02

På Österåkerbygdens friskola går barn från förskoleklass till och med årskurs sex. Anna Frössevi Ericsson är skolans rektor.

– Vi kände att vi måste göra nånting, det behövs ju snabb hjälp. Vi har sportlov nu och när vi samlar barnen på måndag vet vi att det kommer upp frågor. De är väldigt engagerade, jag är säker på att de vill hjälpa till, säger hon.

Skolan bestämde sig för att genomföra Operation dagsverke, där skolbarn hjälper till med något hos privatpersoner eller företag för att samla in pengar till välgörenhet. Redan dagen efter frågan ställdes har skolan fått napp.

– Det är flera som har hört av sig till mig på sms och säger att de vill vara med.

Anna Frössevi Ericsson berättar att alla barn som inte lyckas få en plats att hjälpa till på genom släkt och vänner kommer att få hjälpa till på skolan. Men alla kommer att känna att de gör nytta. Enligt henne är det framför allt trädgårdsarbete folk verkar vilja ha hjälp med.

– Det är till exempel en som har en äppelodling som vill ha hjälp inför våren. Vårt förslag är att ett dagsverke kan kosta mellan 300 och 500 kronor. Sen är det upp till de som bidrar, men allt som samlas in är bra, säger hon.

undefined
Anna Frössevi Ericsson, rektor på Österåkersbygdens friskola.

Skolan har redan pratat med Vingåkerskretsen av Röda korset som kommer att ta emot pengarna. Efter insamlingen ska de bjudas till skolan för att berätta vad som hände med insamlingen.

– Nu är det inte några enorma summor men alla kan bidra. Jag är så stolt över våra elever som vill så mycket för andra människor. Och personalen med, som säger "nu gör vi något för att hjälpa till". Skulle det hända något i Österåker skulle folk gå man ur huse för att hjälpa till, människorna här är så omtänksamma och engagerade, säger Anna Frössevi Ericsson.

Hur pratar man med barn och unga om sånt här?

– Det är en oerhört svår situation det här. De ser ju sånt här på tv, barn idag har den här informationen runt omkring sig hela tiden. Vi behöver vara trygga och lugna vuxna, säger hon.

– Jag tror att det viktiga är att man lyssnar på vad barnen har för frågor, sen är det också viktigt att inte väcka för mycket oro. Det blir en balansgång. Vi får ta hjälp från skolpsykologen. Vi har barn på skolan som har flytt från krig, det gör ju att man måste tänka ett varv till.

Operation dagsverke planeras i Österåker under fredagen den 25 mars.

Österåkersbygdens friskola.
Österåkersbygdens friskola.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!