Nyöppnade butiken i Marmorbyn är redan bygdens centrum

Förra veckan rivstartade Marmorbyns obemannade och dygnet runt-öppna livsmedelsbutik. Bakom satsningen står ortsborna Jimmy Pousar och Eleonor Johansson och de är överväldigade av responsen.

Eleonor Johansson och Jimmy Pousar har öppnat dygnet-runt-öppen butik i Marmorbyn.

Eleonor Johansson och Jimmy Pousar har öppnat dygnet-runt-öppen butik i Marmorbyn.

Foto: Emma Eriksson

Marmorbyn2022-08-25 11:58

En efter en återfår Vingåkers kransorter sina lanthandlar. I våras var det premiär för en dygnet-runt-öppen butik i Österåker och sedan en vecka tillbaka kan även Marmorbyborna handla på hemmaplan.

Initiativtagarna Jimmy Pousar och Eleonor Johansson bor själva ett stenkast utanför samhället och deras butiksöppning har tagits emot med öppna armar av bygdens invånare.

undefined
Eleonor Johansson och Jimmy Pousar har öppnat dygnet-runt-öppen butik i Marmorbyn.

– Ja, det har blivit sensation i Marmorbyn och vi har haft kö utanför med folk som vill ställa frågor. Det är ett stort lyft för den här lilla byn, berättar Eleonor Johansson glatt.

I ett års tid har förberedelserna för butiken pågått. Tanken var först att öppna redan innan sommaren, men det drog ut på tiden. Nu tronar äntligen byggnaden på Bygdegårdens parkering och via en QR-kod kan hugade kunder öppna ytterdörren dygnet runt.

– Folk som kommer och handlar säger att det blivit som ett nytt centrum i Marmorbyn. Bygdegårdsföreningen har gett oss möjligheten att etablera oss här och att det blir mer ruljangs kommer även att gynna bygdegården, konstaterar Jimmy Pousar. 

Han konstaterar att det har blivit en riktig rivstart för verksamheten.

undefined
I nuläget har butiken 600 artiklar, men sortimentet kan växa upp till 1000 artiklar. Bäst går, enligt handlarparet, mejerivaror och fredags- och lördagsmys.

– På en vecka har vi haft över 750 betalande kunder och det är riktigt bra med tanke på att det bor 375 personer i Marmorbyn. Det är verkligen över all förväntan, vi hade inte räknat med den tillströmningen och har fått fylla på varor flera gånger om dagen. 

– Det som går bäst är mejerivaror och varor till fredags- och lördagsmys, inflikar sambon Eleonor Johansson.

Hon har arbetat många år i storkök, men för närvarande arbetar hon heltid med familjens butik. 

undefined
För en vecka sedan var det premiär för Jimmy Pousars och Elleonor Johanssons butik i Marmorbyn och bygden har tagit emot deras satsning med öppna armar.

– Det är en ny värld för många att lära sig att logga in med bank-id. De äldre är inte så vana vid det, men vi finns här för att hjälpa till om det behövs, berättar Eleonor Johansson.

Jimmy Pousar i sin tur arbetar som avdelningschef på Tekniska verken och han är övertygad om att de obemannade livsmedelsbutikerna på landsbygden är på återmarsch.

– De har sin boom nu och solidariteten i de små byar där de öppnas gör att butikerna kommer att överleva. Det pratas ofta om en levande landsbygd, men det är vi privata aktörer som gör det möjligt. Framför allt underlättar vår butik för de äldre i Marmorbyn, som slipper åka in till stan för att handla.

Ett stenkast från butiken ligger ortens boulebana och tisdagsturneringarna fyller parkeringen med bilar och folkliv.

– Boulepensionärerna är glada över att vi öppnat och säger "Nu behöver vi inte släpa med oss fika längre, det köper vi hos er". Alla i bygden har varit så tillmötesgående och många kunder överraskas av att det är så pass stort sortiment, berättar Eleonor Johansson.

I nuläget har affären runt 600 artiklar i sitt sortiment, men det finns växtmån.

undefined
Eleonor Johansson och Jimmy Pousar ser till att lotsa nya kunder rätt och på en skärm visas även instruktioner för hur man handlar i butiken.

– Vi har plats för sammanlagt 1 000 artiklar och vår målsättning är att det ska finnas något för alla. Vi har satt upp en förslagslåda och det är jätteviktigt för oss att få in tips och förslag, förklarar Eleonor Johansson.

Efter inkörningsfasen är tanken att butiken mer eller mindre ska vara ett självspelande piano.

– Det behövs ingen personal och butiken kan skötas efter ordinarie arbetstid. Vi kan styra det mesta hemifrån, förutom påfyllning och mottagning av varor och städning. Fast den första tiden har vi i princip bott här. Man vill ju att det ska vara tipp topp när kunderna kommer, säger Jimmy Pousar.

Obemannade närbutiker

Obemannade lanthandlar som håller öppet dygnet runt dyker upp i allt fler småorter landet runt. I de flesta fall drivs de av franchisetagare och det finns fler kedjor som etablerar sig. Genom att legitimera sig med bank-id eller scanna en qr-kod öppnar man butiksdörren. Kunde skannar sedan själv sina varor och betalar med sitt vanliga betalkort eller swish i en självskanningskassa. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!