Syftet med risk- och sårbarhetsanalysen är att "minska sårbarheten i samhället och att öka förmågan att hantera kriser", som det står i det beslutsunderlag som politikerna i fullmäktige ska ta ställning till.
Analysen har tagits fram i ett arbete där alla kommunala förvaltningar deltagit, men har alltså ännu inte formellt antagits av fullmäktige. Nu, mitt i en verklig kris, är tanken att politikerna ska fatta beslut om risk- och sårbarhetsanalysen.
I dokumentet gås ett antal tänkbara, allvarliga scenarier igenom. Dit hör ett stort och långvarigt strömavbrott och problem med vattenförsörjningen.
En svår pandemi, som den som världen och kommunen just nu genomlider, nämns dock bara i förbigående.
Kommundirektör Sari Eriksson menar ändå att kommunen har nytta av det arbete som lagts ner på risk- och sårbarhetsanalysen nu, under den pågående krisen. Det finns övergripande frågeställningar som är relevanta även under rådande krisläge, konstaterar hon.
Att en pandemi inte tas upp som ett särskilt scenario i dokumentet ser kommundirektören inte som en svaghet. Det finns sedan tidigare utarbetade pandemiplaner för kommunens verksamhet, framhåller hon.
– Pandemiplanen har vi haft mycket nytta av nu, säger Sari Eriksson.
Risk- och sårbarhetsanalysen behandlades av kommunstyrelsen redan i januari, men återremitterades då, eftersom en rad mindre ändringar ansågs nödvändiga att göra.