Fredriksson (C): Återremissen gjorde nytta

Det lönade sig att begära minoritetsåterremiss på budgeten i fullmäktige, tycker oppositionsrådet Inger Fredriksson (C).

Oppositionspartierna, med Inger Fredriksson (C) i spetsen, krävde återremiss på budgeten. En aktion som lönade sig, enligt Fredriksson.

Oppositionspartierna, med Inger Fredriksson (C) i spetsen, krävde återremiss på budgeten. En aktion som lönade sig, enligt Fredriksson.

Foto: Henrik Wising

Katrineholms kommun2019-11-28 20:45

Tanken var att Katrineholms kommuns budget skulle klubbas på det senaste kommunfullmäktigesammanträdet. Men så blev det inte. Oppositionen krävde och fick igenom en återremiss, något som tidningen berättat om tidigare.

Anledningen var att oppositionspartierna inte tyckte sig ha fått tillräckligt mycket information inför ett av de stora investeringsbesluten, bygget av en bandyhall vid Backavallen.

– Det går inte att utröna vad det är vi förväntas ta ställning till, sa Tony Rosendahl (V) inför fullmäktigemötet. 

När ärendet kom tillbaka till kommunstyrelsen i måndags fanns en stor mängd ytterligare handlingar bilagda. Det rör sig bland annat om mötesprotokoll från den styrgrupp som ansvarat för projektet vid Backavallen och om utförlig information om de olika tekniska lösningar för kylning och uppvärmning som ska användas vid den nya ishallen.

Oppositionsrådet Inger Fredriksson konstaterar att hon och hennes politikerkollegor ur oppositionen inte hade fått ta del av all denna information, om man inte begärt återremiss.

– Det innebär också att informationen gjorts tillgänglig för allmänheten, säger hon.

Hon tycker fortfarande att en del ytterligare information om finansieringen av den nya ishallen borde ha lagts fram. Men det samlade agerandet från oppositionen lönade sig ändå, menar Fredriksson. Hon hoppas också att majoriteten ska ta till sig av det skedda och i framtiden presentera mer utförlig information inför liknande stora kommunala investeringar.

Den nya informationen får dock inte oppositionspartierna att ompröva sin inställning i sak. Även om samtliga partier i oppositionen var överens om att informationen inför beslutet om den nya ishallen varit undermålig, tycker man olika vad gäller själva bygget.

Vänsterpartiet har i sitt budgetförslag ett mindre kostsamt förslag som innebär att kylmediet till den nuvarande bandyplanen byts ut, vilket är ett måste enligt lagen. Däremot vill partiet i dagsläget inte bygga en ny hall.

Vänsterpartiets gruppledare Tony Rosendahl säger att hans parti kommer att stå fast vid denna linje, när ärendet kommer tillbaka till fullmäktige. Han tycker också att det fortfarande saknas ekonomiska kalkyler i det underlag som nu har lagts fram.

– Lite klokare kanske man har blivit nu. Men jag undrar varför man inte redovisat det här förut, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!