Splittring om hall – budgeten återremitterad

Budgeten återremitterades med minsta marginal, efter oppositionens utspel om bristande underlag inför bandyhallsinvesteringar.

17 nej-röster krävdes för att budgeten skulle återremitteras och det var också resultatet av voteringen, då flera oppositionspolitiker avstod från att rösta

17 nej-röster krävdes för att budgeten skulle återremitteras och det var också resultatet av voteringen, då flera oppositionspolitiker avstod från att rösta

Foto: Ulrica Andersson

Katrineholm2019-11-18 18:23

Majoriteten hade hoppats kunna klubba investeringar i en kommande bandyhall under måndagens budgetfullmäktige. Oppositionen har efterfrågat beslutsunderlag inför investeringarna på 115 miljoner kronor.

Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är kritiska till hur ärendet har beretts, något som Kuriren berättat tidigare.

Frågan har diskuterats sedan 2012, enligt Anneli Hedberg (S), ordförande i service- och tekniknämnden. Efter att investeringsförslaget offentliggjordes och en styrgrupp tillsatts i juni, har inga frågor ställs till projektgruppen.

Oppositionen har haft fem månader på sig att ställa frågor och begära ut material, påpekade hon.

– Om ni på senaste kommunstyrelsemötet frågat efter mer, hade vi kunnat skickat med mer till kommunfullmäktige. Det har naturligtvis växt fram mer material vartefter projektgruppen jobbat, sa Anneli Hedberg.

Hon uppmanade oppositionspolitikerna till att använda de demokratiska forum som de är invalda i, istället för att tala om vad de tycker i sociala medier och i lokaltidningen.

Oppositionsrådet Inger Fredriksson (C) svarade:

– Offentliga handlingar kan alla begära ut. Men ska det vara så? Att det inte ska vara möjligt att hitta uppgifter utan att begära ut dem?

– Det handlar om att det skulle finnas ett ärende på bordet där vi får ta ställning, sa Joha Frondelius (KD).

C, L, KD, V och MP yrkade i första hand på att hela budgeten utom skattesatsen skulle återremitteras. I andra hand ville de att bandyhallen skulle brytas ut ur budgeten och återremitteras till kommunfullmäktigemötet i december.

Först i tredje hand har de yrkat på att få igenom sina egna respektive budgetar.

Efter votering stod det klart att budgeten kan klubbas först nästa möte. 30 personer röstade ja till att fatta beslut under måndagen, 17 röstade nej och fyra avstod från att rösta. En minoritetsåterremiss kräver minst 17 röster.

Nästa möte äger rum 16 december.

– Bandyhallen ska diskuteras då och inte något annat, sa kommunfullmäktiges ordförande Torgerd Jansson (S).

Anders Gölevik (C) avstod från att rösta. Han förväntade sig starka politiska reaktioner men de uteblev tills nu, enligt honom.

Oppositionens agerande ser han som "markeringar som skapar merarbete och inte tillför något i sak".

– Om nu beredningen varit så bristfällig, tycker jag rimligen att det borde ha framförts under resans gång och inte nu fem i tolv. Det kanske är min ringa politiska erfarenhet som gör att jag har avvikande mening, sa han.

Partikollegorna Sten Holmgren och Claudia Grathwohl instämde i detta. Även Ewa Callhammar (L) avstod från att rösta.

Sverigedemokraterna röstade för att budgeten skulle återremitteras.

Skattesatsen godkändes med reservation från Vänsterpartiet.

Delårsrapporten, som fått kritik från revisorerna och minoritetsåterremitterades på förra kommunfullmäktige, har nu lagts till handlingarna.

– Det hade varit lätt att ta med en rättelse som inte påverkar siffrorna, sa Joha Frondelius (KD).

Förändringar i avgifter och taxor, som träder i kraft 1 januari 2020, har klubbats enligt förslag.

Som Kuriren berättat tidigare, har Emma Dahl ställt en allmänhetens fråga till kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) om stöd till hemlösa. Hon efterfrågar bland annat uppsökande verksamhet.

– Alla insatser bygger på frivillighet. Man kan ta med sig någon som stöd, som man känner sig trygg med, svarade han.

Budgetförslaget

Majoritetens budgetförslag presenterades 23 oktober, med ledorden "offensivt" och "försiktigt".

Trots ekonomisk obalans i vissa verksamheter – som en socialnämnd på väg mot 35 miljoner i underskott – är resultatribban för 2020 högt satt.

Att uppnå den utan vågspel och stärka den ekonomiska stabiliteten, det är det som är "försiktigt".
Budgeten ställer krav på effektiviseringar men inga besparingar i nämnderna.

"Offensivt" vill S och M särskilt göra en satsning på tillväxt och fler jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!