Dahlström hoppfull inför gala i Berlin

Under onsdagen kan Göran Dahlström prisas för Katrineholms arbete med hbtq-certifiering. Men nio andra europeiska politiker slåss också om utmärkelsen.

Göran Dahlström kan prisas på onsdagskvällen.

Göran Dahlström kan prisas på onsdagskvällen.

Foto: Stina Järperud

Katrineholms kommun2019-12-03 12:50

Det var i september som Göran Dahlström nominerades till Innovation in politics awards, en europeisk demokratiutmärkelse, i kategorin mänskliga rättigheter. Orsaken var initiativet att hbtq-utbilda samtliga kommunanställda i Katrineholm. På onsdagskvällen den 4 december delas priset ut vid en gala i Berlin och det är oklart på förhand vem som vinner.

– Jag hoppas att vi vinner, men det är fantastiskt att över huvud taget vara nominerad. Det är viktigt att det sprids i Europa hur man kan ta sig an de här frågorna, säger Göran Dahlström.

Han deltar inte själv vid galan eftersom han rehabiliterar sin rygg och ett knä. I stället blir det kommunstrategen Henrik Skogberg och utvecklingsledaren Johan Nygren som flyger ner till Berlin på tisdagseftermiddagen.

– De jobbar båda kommunövergripande med hbtq-frågor, säger Karin Rytter, kommunens chef för stöd och samordning.

Under onsdagen ska de först delta i seminarier där de nominerade presenterar sitt arbete för varandra.

– Vi hoppas att de kan ta med sig saker tillbaka som kan vara intressanta för vårt fortsatta arbete, säger Göran Dahlström.

Nio andra europeiska politiker är nominerade i samma kategori. Dessutom delas priser i sju andra kategorier ut.

Nyheten att Dahlström nominerats till priset väckte en del reaktioner. Vänsterpartisten Tony Rosendahl var kritisk och tyckte inte att ett människorättspris är förenligt med Dahlströms och Socialdemokraternas övriga politik i Katrineholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!