Parkeringshus ska ge 150 nya p-platser på Norr

I höst sätts spaden i jorden och redan nästa vår ska det vara klart, det nya parkeringshuset vid järnvägsstationen. Därmed skapas omkring 150 nya p-platser i centrala Katrineholm.

3 juni 2019 18:05

Katrineholm växer och därmed ökar också antalet bilar – även om kommunen gärna ser att fler katrineholmare väljer att ta cykeln i stan. Det konstaterade kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) när han på måndagen presenterade planerna på det nya parkeringshuset norr om järnvägen.

Att ett parkeringshus ska byggas vid stationen har stått klart en tid – det var ett av Socialdemokraternas löften i valet, underströk Dahlström. Tankarna har funnits länge och 2015 kunde tidningen berätta om planer på ett "parkeringsdäck", alltså en andra våning ovanpå markparkeringen vid stationen. Nu ska det alltså förverkligas, och då i form av ett hus med parkeringar i tre plan. Huset byggs av det kommunala bostadsbolaget KFAB, som fått i uppdrag att projektera och upphandla det hela. För själva byggnationerna ska utföras av företaget Tegelstaden bygg.

– Det här ska gå snabbt, det finns ett stort behov, säger Fredrik Olovsson (S), ordförande i KFAB, om bygget.

Tillsammans med Göran Dahlström och KFAB:s vd Ingmar Eriksson kallade han på måndagen till presskonferens för att informera om nybygget. Huset ska placeras på den befintliga parkeringen mellan Stadshotellet och Vasabron, och rymma 250 platser. Det innebär omkring 150 nya.

Parkeringarna behövs för dem som pendlar, men också för att skapa plats åt fler korttidsparkeringar i centrum, något som behövs för centrumhandeln, enligt Göran Dahlström. Det ska också finnas ett cykelgarage i parkeringshuset, likt det som redan finns söder om stationen.

Förutom att det ska gå fort, ska det nya huset också bli snyggt, lovar Fredrik Olovsson. Det byggs i tre plan i betong, men kommer att få en fasad i trä. Kostnaden för nybygget ska uppgå till drygt 35 miljoner kronor. När huset är färdigbyggt kommer det att hyras av Katrineholms kommun, som i sin tur tar ut parkeringsavgifter.

Hur höga avgifterna blir, är än så länge oklart. På pressträffen kunde Göran Dahlström bara lova att de ska hållas "så låga som möjligt".

Under den tid som bygget pågår, kommer de parkeringar som nu finns på platsen förstås inte att vara tillgängliga. Detta ska dock kompenseras med andra p-platser, bland annat på Norr, men även vid den gamla brandstationen. Byggstarten är planerad till oktober.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johannes Tångeberg