Hon tänker skola om tiggarna i Katrineholm till gatuartister

Nu ska tiggarna omskolas till gatuartister. "Jag kanske är tondöv, men jag är inte taktlös som Göran Dahlström", säger Karola Lindkvist Wahlbeck, som ska bjuda in till en studiecirkel.

18 april 2019 04:44

I måndags kväll röstade Katrineholms kommunfullmäktige ja till att införa tiggeriförbud i Katrineholm. Beslutet har väckt många känslor. En av dem som upprörts är prästen Karola Lindkvist Wahlbeck, som tycker att tiggeriförbudet strider mot de socialdemokratiska värderingarna.

– Jag kan inte vara den enda socialdemokraten i Katrineholm som inte förstod att det här skulle bli resultatet av att jag lade min röst på dem. Det är fruktansvärt tragiskt att det här har hänt i Katrineholm. Den människofientlighet som mitt eget parti står för är en skandal.

Själv kom hon i kontakt med en tiggare första gången 1980, i Madrid, när hon var ute och tågluffade.

– De finns över hela Europa, varför skulle de inte få finnas här? De kommer hit för att få ett jobb, men de har inget språk. Fanns det en ryggrad i sossarna skulle de säga att "vi ska ordna så att de lär sig språket och kan skaffa sig ett jobb".

­– Om kommunen hade velat ta ett ansvar, det ansvar som man säger att man tar genom att utfärda tiggeriförbud, då hade man sett till att man hade en språkkurs på kvällstid. De här människorna kan inte vara utan sin inkomst på dagen. Man skulle på många sätt kunna värna den här gruppen om man ville, men man vill inte, fortsätter hon.

Enligt de nya ordningsstagarna är det fortfarande tillåtet att samla in pengar i "samband med framförande av gatumusik", men kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) har tidigare sagt att han inte tror att det innebär att tiggarna plötsligt kommer att sätta sig med ett dragspel eller något annat instrument.

– Eftersom romernas yrke att tigga inte är fullödigt i fullmäktiges ögon så behöver vi ge dem fortbildning så att deras yrke godkänds. Och gatuartist är ett godkänt yrke. Så för dem som vill ska vi erbjuda ett fortbildningspaket så att man kan bli gatuartist, säger Karola Lindkvist Wahlbeck.

Hon tar initiativet som privatperson, men hoppas att hon ska få hjälp av sina kollegor inom kyrkan med att lära tiggarna att hantera olika instrument.

– När vi är ute och reser tycker ju vi att det är trevligt att titta på performanceartister. Det är ju också en slags gatuartist, funderar hon vidare.

När studiecirkeln drar igång är ännu inte bestämt.

– Först måste länsstyrelsen säga om det här går igenom. Sedan måste vi ha ett datum. Men jag tänker att vi borde vara klara med studiecirkeln till den dagen förbudet går igenom. Och då borde vi ha ett slags examensprov. Då skulle gatuartistsorkestern kunna spela vid Gröna kulle.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Bergius