Andreas Andersson, vårdenhetschef på vårdplats- och mottagningsenheten, visade runt i lokaler tillsammans med kollegor, personal från NCC och politiker.

Den nya dialysmottagningen ska ligga i före detta Folktandvårdens lokaler, en trappa ner från huvudentrén.

– Här kommer vi att ha en öppen sal med sju dialysplatser. Vi kommer också att ha två enkelsalar, berättar Andreas Andersson.

Artikelbild

| Folktandvårdens före detta lokaler på Kullbergska har förvandlats till en byggarbetsplats. I den här korridoren ska det bland annat blir dagrum och kök.

Här blir det också omklädningsrum, ett kök och ett dagrum för patienterna, där de kan äta lunch. I den parallella korridoren blir det personalutrymmen, en expedition, ett behandlingsrum och plats för vattenreningsverket och verkstad. Mottagningen blir på sammanlagt 600 kvadratmeter.

–  Äntligen! Det här är så fantastiskt roligt. Och det kommer att förenkla vardagen för våra patienter, säger Monica Johansson (S) regionråd.

I den stora salen finns det en öppen arbetsstation för personalen. Patienterna kommer att vara placerade så att de kan blicka ut genom fönstren, samtidigt som sköterskorna har en bra överblick över patienterna.

Rekryteringen av personal pågår också. 15 personer har sökt de lediga jobben och en sjuksköterska har redan anställts.

Artikelbild

| I den stora salen, längst ner till höger på ritningen, finns plats för sju patienter. Patienterna kommer att kunna blicka ut genom fönstren, samtidigt som sköterskorna har en bra överblick över dem.

Antalet patienter som är i behov av dialys har pendlat mellan 12 och 20 stycken genom åren.

–  I dag finns det 12 dialyspatienter i västra länsdelen och några på gränsen, som kanske kommer att hamna i dialys inom en snar framtid, säger Maria Fundberg, tf verksamhetschef på vårdplats- och mottagningsenheten.

Artikelbild

| Regionrådet Monica Johansson (S) skar symboliskt av bandet. Nu är bygget av den nya dialysmottagningen igång.

Den nya dialysmottagningen beräknas kosta 20 miljoner.