Åtta år tog det innan detaljplanen för den fjärde etappen av Luvsjön fick grönt ljus förra sommaren. De två markanvisningsavtal som funnits, med det nu konkursade Janssons bygg i Bettna samt Byggsolid i Katrineholm, har tidigare löpt ut. Några nya avtal finns inte.
– Det är på gång och det finns intresse, men vi har inte skrivit några nya markanvisningsavtal än. Vissa tomter kommer att gå till tomtkön och vissa markanvisas. Exakt vilka är inte klart än, säger Marie Bergeås, mark- och exploateringschef i Katrineholms kommun.
I centralorten finns inga lediga villatomter till salu, medan det i kransorterna finns 29 lediga tomter. Samtidigt står i skrivande stund 287 personer i den kommunala tomtkön. Trots den höga efterfrågan tar det flera år innan Luvsjön kan bebyggas med bostäder.
Förutom att hitta byggaktörer, arbetar samhällsbyggnadsförvaltningen just nu med att detaljprojektera den infrastruktur som behövs. Allt från vägar till ledningar. Nästa höst är tanken att spaden ska sättas i backen.
– I början av nästa år är planen att vi ska upphandla det företag som ska markförbereda och bygga vägarna i området. Byggnationen av infrastrukturen är beräknad att pågå till slutet av 2026, säger Johan Ekstrand, projektchef på samhällsbyggnadsförvaltningen.
Den fjärde etappen av Luvsjön är indelad i två områden, det norra respektive södra området. Totalt ges möjlighet till 90 nya bostäder.
Den norra delen ligger mittemot det som tidigare var Sjöholms skola. Där blir det omkring 30 nya villatomter med storlekar på cirka 850 till 1 800 kvadratmeter. Mitt i det norra området blir det ett kvarter med möjlighet att bygga radhus, parhus eller lägenheter i två plan.
Vid infarten till det norra området finns dessutom en tomt som möjliggör att i framtiden bygga en förskola, om behov uppstår.
Det södra området är placerat på andra sidan vägen, strax söder om infarten till Krämbolsstugan eller väster om Blåvingevägen. Där placeras två kvarter runt en central park som ska användas för dagvattenhantering. I området tillåts lägenheter eller radhus.
Om några år kan det bli möjligt att ta bussen till och från de nya områdena. Detaljplanen medger att man ska kunna bygga en vändslinga för bussen i anslutning till det norra områdets infart. Busshållplatser kan även byggas i anslutning till Blåvingevägen.
– Det är inte beslutat att bussen ska gå till Luvsjön, men vi tittar på ett nytt stadslinjenät, säger Johan Ekstrand.
Samtidigt skulle allting teoretiskt sett kunna stoppas eller försenas ytterligare på grund av rådande ekonomiska läge i omvärlden.
– Än finns det bara budget för 2024. Vi räknar med att kunna bygga ut Luvsjön, men det är också under förutsättning att budgeten för kommande år går igenom. Just nu undersöker vi var det finns berg och tar reda på om vi ska terrassera tomterna, säger Johan Ekstrand.
Enligt kommunen är det viktigt att få så kallad massbalans i projektet. Alltså att man varken behöver köra in så mycket fyllnadsmassor i området eller köra i väg massor. Kan man använda sig av massorna på plats blir det billigare och dessutom blir miljöpåverkan lägre.
Hur känns det att Luvsjöns nya etapp ser ut att bli av?
– Jag har varit med i arbetet med detaljplanen sedan 2019, så det är bra att det kan bli verkstad, säger Johan Ekstrand.