Helgens storbrand krävde 41 timmar lång insats

Först vid 20-tiden på söndagskvällen var insatsen vid storbranden på elåtervinningsföretaget avklarad. Nu har kommunens miljöinspektörer tagit vid med bland annat provtagningar.

Under och efter helgens storbrand har kommunens miljöinspektörer varit på plats. " I nuläget är det i första hand de akuta frågorna vi hanterar", säger miljöchef Eva Frykman.

Under och efter helgens storbrand har kommunens miljöinspektörer varit på plats. " I nuläget är det i första hand de akuta frågorna vi hanterar", säger miljöchef Eva Frykman.

Foto: Stina Järperud/Emma Eriksson (arkivbilder)

Katrineholm2023-09-25 20:58

Det var vid 03-tiden natt mot söndag som storbranden utbröt vid NG metalls anläggning på Karosserigatan. Företaget tar årligen emot 35 000 ton kasserad elektronik för återbruk, återanvändning och återvinning och elden tog fart i en stor hög med elavfall. Som mest brann ett område på 75 gånger 75 meter brunnit.

Först vid 20-tiden på söndagen var räddningstjänsten klar vid återvinningsanläggningen på Karosserigatan. Detta efter en 41 timmar lång insats. 

– Det kan ta lång tid när det är mycket bråte och som i det här fallet elektronik. Det är svårt, för det går ju inte att släcka med bara vatten. I det här fallet använde man till exempel sand för att kväva det så gott som gick, säger Jonas Andersson som är vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Han förklarar att det finns flera aspekter att ta hänsyn till när det är elektronik som brinner. 

– På en vanlig avfallsanläggning med sopor kan det vara så att man låter det brinna, men i det här fallet måste man kontrollera det.  Annars kan det brinna hur länge som helst.

Eva Frykman är miljöchef i Katrineholms kommun och hon berättar att miljöinspektörer har varit på platsen både under söndagen och måndagen. 

– I nuläget är det i första hand de akuta frågorna vi hanterar, vad som behöver göras på en gång och om det krävs ytterligare provtagningar.

undefined
Eva Frykman är miljöchef i Katrineholms kommun.

Frykman berättar att anläggningen har en stängd 400 kubikmeter stor damm för dagvatten och släckvatten.

– Jag vet att man har diskuterat omhändertagandet av släckvattnet.

Finns det några misstankar om miljöbrott?

– Inte vad jag känner till i dagsläget. Jag vet att verksamheten har återkommande bränder och det är överhuvudtaget inte bra. Avgaserna från en brand är orenade och innehåller väldigt besvärliga föroreningar som dioxin. Vi är tillsynsmyndighet och måste titta på hur företaget agerar förebyggande för att det här inte inträffar igen. 

Eva Frykman förklarar att anläggningen på Karosserigatan bedrivs med tillstånd från länsstyrelsen.

– Där regleras driftförhållanden och utsläppsnivåer. Hur verksamheten ska bedrivas och vilka villkor som gäller. Vi som kommun kan inte gå in och skärpa kraven som finns i tillståndet, men upptäcker vi saker som ligger utanför tillståndet har vi möjlighet att agera, säger hon.

Tidningen har sökt ansvariga på NG metall för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!