3,4 miljoner.
Det är kommunens och dess bildningsnämndens bit av kakan som kallas skolmiljarden. Den börjar betalas ut nu under februari.
Stödet är en ekonomisk kompensation för coronapandemins konsekvenser för skola och förskola. Syftet med det är att öka förutsättningarna för alla barn och elever att få den utbildning de har rätt till.
Stödet har fördelats proportionellt utifrån antalet barn och unga i åldrarna 6–9 år ute i kommunerna. De 3,4 miljonerna till Katrineholm är vad bildningsnämnden hade räknat med.
Nu har arbetet med att fördela pengarna börjat. Kommunen har getts helt fria händer utan krav från Skolverket på återrapportering.
Bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg (S) har tidigare talat om att göra en jämn fördelning mellan gymnasium och förskola.
– Vi ser att det kan bli något mer till gymnasiet. Exakt vad varje enhet får är inte klart. Vi ska ha en genomgång utifrån budgetförutsättningarna på alla enheterna, säger han.
Tidningen har tidigare rapporterat om stora budgetsvårigheter för flera gymnasieskolor och en minskning 2021 av programpengen över hela linjen.
Åtgärden ska kompensera för ökade kostnader i bildningsförvaltningens internbudget: dels på Introduktionsprogrammet, dels för skolskjutstrafiken.
Två gymnasieenheter har särskilt svårt att få budget att gå ihop. Den ena är Lindengymnasiet, den andra är just Introduktionsprogrammet.
I det senare fallet har förhandlingar om personalminskningar nu inletts, uppger Söderberg.
Två miljoner av statsstödet täcker upp för gymnasiernas bidrag till den fördyrade skolskjutsverksamheten.
– Det vi nu diskuterar, eftersom vi har dessa två enheter med stora problem, är hur stor del av pengarna de ska få till hjälp att komma närmare varsin budget i balans. Det bör vi kunna ge besked om i denna vecka, säger Söderberg.
Förskolans del av stödmiljonerna ska användas till förstärkt kompenesutveckling. En hög andel av förskolans personal, framför allt barnskötare och barnskötarbiträden, saknar utbildning för arbetet de utför.
En satsning pågår redan för att vidareutbilda barnskötare till förskollärare och öka kompetensen generellt. Till detta skjuts nu extra medel.
Enligt Söderberg kan det bidra till mer än en generell kompetenshöjning.
– Vi tittar på möjligheten till fortbildning som faktiskt kan ge en formell kompetens som barnskötare.