Kniv mot budgetstrupen för flera gymnasieskolor

Mer pengar till grundskolan men risk för personalnedskärningar i gymnasiet. Kontrasterna är skarpa när årets budgetmedel till skolan fördelas.

Här på bildningsförvaltningens kontor har omfördelningarna i skolans budget utformats.

Här på bildningsförvaltningens kontor har omfördelningarna i skolans budget utformats.

Foto: Henrik Wising

Katrineholm2021-02-03 06:26

Bildningsnämnden har nu klubbat budget för skola, förskola och fritidsverksamhet 2021.

Oppositionen är av en annan åsikt, men ordförande Johan Söderberg (S) tycker att förutsättningarna som helhet ser relativt bra ut:

– Vi kan nu fortsätta med de prioriteringar och det utvecklingsarbete vi påbörjat Det är mycket bra arbete på gång.

Budget för 2021 har starkt fokus på ökad måluppfyllelse. 

Grundskolan förstärks med sex miljoner kronor. Den större biten av kakan ska gå till fler lärare på högstadiet. Resurserna till elever med särskilda stödbehov förstärks också.

Det sker genom omfördelningar – vilket genomsyrar budgeten i stort. 

Det medför bland annat ändringar av den socioekonomiska fördelningen. Ett annat grepp är att styra de förstelärare, som har en del av sina tjänster på förvaltningen, till högstadiet. Där införs tvålärarsystem i årskurs 7.

– Den största problematiken med övergångar är mellan år 6 och 7. De flesta huvudmän i landet ser att det där händer nåt med betygen. Vi har en större försämring än andra.

Om budget enligt Söderberg ser hygglig ut för grund- och förskola, är läget sämre inom gymnasiet.

Alla gymnasier tvingas bidra till två ökade kostnadsposter. Programpengen sänks därför med 1 400 kronor per elev, vilket drar åt tumskruvarna ytterligare där det redan är svårt att få budget att gå ihop.

Den ena kostnadsökningen avser skolskjutstrafiken. Den blir två miljoner kronor dyrare till följd av att Region Sörmland, som upphandlar trafiken, har räknat upp index mer än förväntat. Även grundskolan ska täcka upp för det.

Den andra kompensationen gäller Introduktionsprogrammet. Antalet elever på språkinriktningen har minskat kraftigt, men ökat i motsvarande grad på de dyrare introduktionsprogrammen.

Introduktionsprogrammet och Lindengymnasiet är i störst ekonomiskt trubbel. På Linden beror det främst på coronans effekter, bland annat i form av ett intäktstapp för uppdragsutbildningar. 

Dessa två skolor står nu inför hot om personalminskningar. Den enda räddningen i sikte, är coronastödet som regeringen utlovat landets skolor.

– Preliminärt får vi mellan fyra och fem miljoner att fördela jämnt mellan gymnasie och förskola. Det kan täcka upp för gymnasiets del av skolskjutskostnaden, hoppas Söderberg.

Årets budget innehåller också ett påslag med en halv miljon till grundsärskolan. Även detta görs genom omfördelningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!