Likt en motorväg plöjer sig den nya leden fram genom skogen. Från att ha varit en skogsstig blir leden nu två meter bred.
– Vegetationen kommer att ta sig in i gruset. Vi måste göra den så bred för att traktorn som kör ut gruset ska kunna ta sig fram, säger Robert Henriksson, arbetsledare på service- och teknikförvaltningen i Katrineholms kommun.
Till tonerna av Ted Gärdestad kör Urban Svensson ut grus. Utan möjlighet att vända tvingas han backa tillbaka samma väg som han kom, turerna blir längre för varje vända.
– Jag har väl kommit 250 meter på tre dagar, det har flutit på bra även om det uppstår problem med stubbar och stenar hela tiden, säger han.
I det första skedet är det sträckningen från parkeringen till Katrineholms äventyrsklubb som ska grusas, cirka 900 meter. I det andra skedet, antagligen nästa år, är det vidare fram till Krämbolsstugan. Totalt är det 4,5 kilometer som tillgänglighetsanpassas för att man ska kunna ta sig fram med både rollator och rullstol. Det är också anledningen till att leden dras om där det är som mest höjdskillnader.
Delen som bär tillbaka till parkeringsplatsen från Krämbolstugan går över ängar och mark. Där kommer det även fortsatt att vara en stig. Rollatorer och rullstolar hänvisas till grusvägen för att ta sig tillbaka till parkeringsplatsen.
– Utefter grusvägen ska vi återställa beteshagar, säger Jenny Herbertsson, miljöstrateg i Katrineholms kommun.
Men med runt 1 000 stängselstolpar som ska ner i marken kommer det inte vara kosläpp förrän nästa år.
Bryggan vid Krämbolsstugan ska också tillgänglighetsanpassas, och en rastplats med eldstad och vindskydd ska byggas.Tre mindre våtmarker ska skapas vid den "nya" av leden. Tillsammans kommer de att bli knappa två hektar.
Efter granbarkborrens angrepp har stora avverkningar gjorts i området. De ytorna ska återplanteras.
– Nu blir det lite mer blandade träd, det är bättre med tanke på granbarkborren. Tall, gran, lövträd och fågelbärsträd, säger Jenny Herbertsson.
Till återplantering och våtmarker används pengar från de stora avverkningar som kommunen gjort i området på grund av granbarkborre. Övriga kostnader delas lika mellan kommun och statligt bidrag för lokala naturvårdssatsningar, 935 000 kronor vardera.