Så mycket kostar årets julbord i Katrineholm

Denna vecka börjar flera restauranger i området att duka upp sina traditionsenliga julbord. Kuriren reder ut alla kostnader och nyheter för säsongen.

De flesta meddelar att de har fått höja priserna denna säsong, men det finns även de som har stannat på samma pris och till och med sänkt sina priser.

De flesta meddelar att de har fått höja priserna denna säsong, men det finns även de som har stannat på samma pris och till och med sänkt sina priser.

Foto: Privat

Katrineholm2023-11-25 17:02

Många restauranger har höjt priserna från förra säsongen på grund av ökade råvarupriser, men inte alla. 

Duveholms herrgård erbjuds julbord mellan 24 november och 24 december, men priset varierar mellan både dagar och tider. Lunch och kväll mellan tisdag och torsdag kostar det 795 kronor, fredag till söndag kostar en lunch 895, fredag och lördag kväll blir en middag 995 och på julafton kostar den 1 395 kronor.

Stora Djulö herrgård erbjuds julbord från den 24 november. Även här finns det flera olika alternativ beroende på dag och tidpunkt. En jullunch på en vardag kostar 425 kronor medan en helgsittning går på 595 kronor. Under vardagskvällar kostar det 595 kronor och 745 kronor en fredag eller lördag.

– Vi serverar ett traditionellt julbord med lokala inslag från till exempel Sjöholms gård och Mälarchark, säger Sarah Lagerbäck som driver Stora Djulö.

De meddelar också att de har behövt justera priserna från förra året.

– Men vi har försökt att hitta olika prisnivåer som pensionärsrabatter på lunchbord och lägre pris på tidig fredagssittning.

undefined
"Vi har försökt att hitta olika prisnivåer som pensionärsrabatter på lunchbord och lägre pris på tidig fredagssittning", säger Sarah Lagerbäck som driver Stora Djulö herrgård. Arkivbild.

Hotell statt serveras julbord från den 1 december. Här går en torsdagskväll på 595 kronor medan fredags- och lördagskvällar kostar 745 kronor. För luncher hänvisar de till att höra av sig för att diskutera dag och pris.

– På Statt och Safiren tar vi emot företag och grupper, och till alla våra julbord serveras dessertbord från vårt eget Djulöbageri som bakar allt på mjöl från Warbro kvarn, säger Sarah Lagerbäck, som är vd på Statt.

De upplever att intresset för julbord fortfarande är stort, trots det ansträngda ekonomiska läget.

– Privatpersoner bokar något senare än vanligt detta år, men så har vi ju inte haft något vanligt år på länge.

Änglarnas kök erbjuds klassiska jultallrikar att beställas till hemmet eller företaget för 495 kronor, med alternativ för enbart en kall jultallrik för 135 kronor eller en varm för 119 kronor.

undefined
Många krögare utlovar ett klassiskt julbord med lokala råvaror.

Katrineholms golfrestaurang dukas det upp julbord mellan 1 december och 17 december. Oavsett tidpunkt kostar det 625 kronor för vuxna, 255 kronor för barn 7-11 år och 145 kronor för barn 3-6 år. Förutom gamla klassiker som små saffranssemlor och egenrökt lokal fläskfilé, lax och hjort finns även några nyheter, berättar Gustaf Kågebrand.

– Nytt för i år kommer vara egenrökt fasan som kommer från de sörmländska skogarna, rökt saltrulle och även rökt brieost. Vi kommer även att ha några nya sillsorter, bland annat chimichurri-sill.

Priserna är också lite högre jämfört med förra året och bokningen verkar går lite långsammare än vanligt, vilket de tror beror på det ansträngda ekonomiska läget.

Båsenberga hotell och konferens erbjuds julbord mellan 24 november och 16 december för 795 kronor, samt en adventsbrunch för 295 kronor. De beskriver det som ett klassiskt julbord med alla tillbehör, berättar Johanna Danielsson, hotellchef.

– Vi har valt att inte höja priset detta år. Även om råvarukostnaderna ökat markant, så har vi valt att ligga kvar på samma pris då även våra besökares kostnader gått upp. Intresset detta år har varit högt! Flera datum bokades tidigt fulla så det är superkul, säger hon.

undefined
"Intresset detta år har varit högt! Flera datum bokades tidigt fulla så det är superkul", säger Johanna Danielsson, hotellchef på Båsenberga.

Brevensgården i Brevens bruk serveras julbord mellan 25 november och 17 december för 575 kronor. En av nyheterna för i år är några lokala korvar, enligt Karina Tholin, ägare av Brevensgården. De har svårt att säga om intresset i år är lika stort eftersom det bara är deras andra julsäsong.

– Men intresset från vanliga lunchkunder har gått ner lite. Vi har också tvingats höja priserna lite på grund av de stora prisökningarna för livsmedel generellt, säger hon.

Ditt skafferi i Högsjö kan man äta julbord på fredag den första december för 449 kronor, övriga tider hänvisar de till bokning för grupper om minst 20 personer eller julbord för avhämtning, hälsar Dick Andersson, som driver restaurangen.

– Vi har gjort tvärtom i år och sänkt priset, och samtidigt minskat ner på antalet rätter på julbordet. Det har vi gjort för att vi inte tror att man är villig att betala vilket pris som helst, säger han.

De upplever också att det är mindre efterfrågan på julbord i år, men att det också har varit så i några år nu.

– Det har inte på långa vägar hämtat sig till hur det var innan pandemin. Det är svårt som restaurang att få täckning för sina kostnader idag eftersom vi tillhör en priskänslig bransch. Det första man gör i sämre tider är att dra ner på restaurangbesöken.

Julbordets historia

Julskinka, kalvsylta och julkorv är exempel på rätter som förekommit längst på julbordet. Prinskorv, gravlax, rödkålssallad och sillar med olika smak dök upp senare och den nu så populära köttbullen hamnade inte på julbordet förrän 1970.

Dagens julbord består av rätter som har anknytning till medeltidens fasteregler, är förknippade med den traditionella slakten av julgrisen före jul, eller är kvarlevor från dåtidens konserveringsmetoder, som till exempel inlagd sill.

Källa: Julbordsguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!