Här är billigaste och dyraste julbordet

Planerar du att äta julbord? Priserna på årets julbord varierar mellan 525 och 895 kronor. Ökade råvarukostader och elpriser har gjort att nästan alla krögare tvingats höja priset i år.

På flera ställen serveras julbord i klassisk herrgårdsmiljö. I år blir dock många julbord lite dyrare. En av anledningarna är ökade råvarukostnader.

På flera ställen serveras julbord i klassisk herrgårdsmiljö. I år blir dock många julbord lite dyrare. En av anledningarna är ökade råvarukostnader.

Foto: Privat

Katrineholm/Vingåker2022-11-19 07:02

Stadshotellet och Stora Djulö varierar priset. På torsdagar kostar julbordet 550 kronor per person medan det på fredagar och lördagar kostar 695 kronor per person. Priset har höjts i år till följd av det ökade priset på bland annat råvaror och el.

Medan företag hänvisas till Stadshotellet och Safiren välkomnas privatpersoner till Stora Djulö.

– Där serveras ett klassiskt julbord i vacker herrgårdsmiljö, säger Agneta Ottosson på bokningen.

Det innebär bland annat att det finns många olika sorters sill och lax på julbordet.

– Vi utvecklar också våra vegetariska alternativ ständigt och siktar på att även göra så till årets julbord, berättar Agneta Ottosson.

undefined
I många familjer serveras julbordet på julafton, men hotell och restauranger erbjuder också julbord, ofta redan från november och framåt.

Den 25 november är det julbordspremiär på Dufweholms herrgård. Där utlovas ett klassiskt julbord med sörmländska smaker. 

– Vi lägger fokus på tillagning från grunden. Våra heminlagda sillar och Janssons frestelse är alltid mycket uppskattade, säger Eleonore Björk, tillförordnad herrgårdschef.

I år kostar julbordet 695 kronor på vardagar och 895 kronor på fredagskvällar, lördag och söndag. 

– Vi har höjt priset med 100 kronor från föregående år, berättar Eleonore Björk.

Orsaken är att priserna på bland annat råvaror och el har ökat.

Katrineholms golfrestaurang på Jättorps golfbana serveras julbord under perioden 26 november till 18 december. I år kostar julbordet 545 kronor per person. Det är en höjning med 100 kronor jämfört med i fjol.

– Anledningarna är att vi har legat relativt lågt i pris tidigare och så har alla råvarukostnader och omkostnader stigit rejält, berättar Pontus Grönvall, krögare. 

Restaurangen röker bland annat egen lax, karré och fläsk. Dessertbordet uppges vara väl tilltaget och i priset ingår glögg, must, lättöl och kaffe.

– Nytt för i år är att vi även röker hjort som kommer från de sörmländska skogarna, säger Pontus Grönvall.

undefined
Gravlax med dill hör till julbordets fiskrätter.

Båsenberga i Vingåker ordnar också julbord. För 795 kronor får gästerna inleda med glögg till julmusik och fortsätta med traditionellt julbord, med vad Båsenberga beskriver som "närproducerade råvaror och tillbehör lagade från grunden". 

Helena Zetterberg på Båsenberga hotell och konferens berättar att det första julbordet serveras den 25 november.

– I år har vi höjt priset med 50 kronor per person. Anledningen är ökade råvarukostnader, säger hon.

I Högsjö kostar julbordet på Ditt skafferi 595 kronor. Här serveras ett våningsfat med julens favoriter, med 14 olika smårätter. Nästa tallrik består av "utvalt varmt" och avslutas med dessert- och ostbricka. 

Brevensgården i Brevens bruk bjuder till julbord i olika rum. Vid ankomst får gästerna glögg på terrassen, medan de kalla och varma rätterna serveras i nedre salongen, och desserter och julgodis i matsalen. Brevensgården tar 525 kronor för sitt julbord och serverar det från lördag den 26 november, till söndagen den 18 december, på fredagar, lördagar och söndagar. 

På grund av rådande inflation och osäker elmarknad har Julita wärdshus bestämt sig för att inte servera julbord 2022.

Tidningen har valt bort julbord som serveras till lunch och jultallrikar och presenterar några av de större julborden. Vi har inte möjlighet att skriva om alla julbord, utan presenterar ett urval i Katrineholms- och Vingåkerstrakten.  

Julbordets historia

Julskinka, kalvsylta och julkorv är exempel på rätter som förekommit längst på julbordet. Prinskorv, gravlax, rödkålssallad och sillar med olika smak dök upp senare och den nu så populära köttbullen hamnade inte på julbordet förrän 1970.

Dagens julbord består av rätter som har anknytning till medeltidens fasteregler, är förknippade med den traditionella slakten av julgrisen före jul, eller är kvarlevor från dåtidens konserveringsmetoder, som till exempel inlagd sill.

Källa: Julbordsguiden

Karta: Safiren Konferenscenter
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!