Polisens svårighet – ett år efter mordet vid Djulö

Ett år efter mordet vid Djulö är en man fortfarande på flykt. Men även om han antyder i mejl till polisen att han vill komma tillbaka hit, är det lättare sagt än gjort.

Är det Adel Al Ajeil, misstänkt för inblandning i Djulömordet, som mejlar till polisen? Och hur ska man få honom till Sverige? De frågorna brottas polisen med.

Är det Adel Al Ajeil, misstänkt för inblandning i Djulömordet, som mejlar till polisen? Och hur ska man få honom till Sverige? De frågorna brottas polisen med.

Foto: Polisen, Martina Holmberg, TT

Katrineholm2023-06-26 06:58

I dagarna är det ett år sedan en ung man höggs till döds nära dansbanan vid Djulö i Katrineholm. En man som misstänks för inblandning i mordet, 24-årige Adel Al Ajeil, är fortfarande på rymmen. Han, eller någon som polisen tror är han, har flera gånger mejlat till polisen och antyder i mejlen att han vill komma tillbaka till Sverige. 

– Senast han hörde av sig var under maj månad, säger kammaråklagare Fredrik Beijar. 

undefined
Djulömordet. Den 3 juli 2022 mördades en ung man vid dansbanan på Djulö. På bilden syns också kammaråklagare Fredrik Beijar.

Mannen tros vara i Turkiet eller i Syrien. Åklagaren och polisen vet att Al Ajeil lämnade Sverige en tid efter mordet med någon annans resehandlingar. 

– Det kom fram ganska tidigt i utredningen. Det finns förhör med någon person som säger att han blivit av med sitt pass, men om det lånats ut eller stulits vet vi inte. 

Resehandlingarna är en del av svårigheten att få Al Ajeil till Sverige, om det nu är han som skriver till polisen och om han har ett genuint intresse av att komma tillbaka hit. 

– Han kan behöva resehandlingar för att åka. Han är inte svensk medborgare. 

Man kan, säger Beijar, utfärda någon form av tillfälliga resehandlingar. 

– Problemet för vår del är att vi inte kan ge honom resehandlingar hur som helst, då kan han ju dra var som helst. Det har diskuterats om vi skulle göra det, men än så länge har vi inte haft så bra kontakt med honom att vi med säkerhet vet att det är han som mejlar. 

Det näst bästa vore om Al Ajeil överlämnade sig till polisen i det land där han är, säger Fredrik Beijar. 

– Han är internationellt efterlyst. Om han överlämnar sig själv startar vi ett utlämningsärende. Men jag vet att Turkiet inte är så intresserade av att utlämna folk, inte heller utländska medborgare. Jag kan också ha viss förståelse för att han kanske tvekar inför att överlämna sig själv, om han är i Turkiet eller i Syrien. 

Sverige har inte heller något utlämningsavtal med Syrien. 

Pengar är en annan fråga. Har mannen råd att ta sig till exempelvis EU-landet Grekland, varifrån utlämnande till Sverige skulle gå lätt? Men skulle polisen skicka pengar till resan, dyker nya dilemman upp. 

– Den frågan har också varit uppe, om polisen skulle kunna köpa biljetter. Men kan han åka? Har han resehandlingar? Går det direktflyg eller mellanlandar planet? Då kan han ju försvinna. Och betalar polisen ut pengar för att han ska ta sig över gränsen till Grekland, då hamnar vi i att polisen betalar för människosmugglare. Vi sitter fast, kan man säga. 

Det bästa vore om Al Ajeil själv kunde ta sig till Grekland och överlämna sig där, säger Fredrik Beijar. 

– Då är han i Sverige på en vecka. Det finns inga hinder, vi tar emot honom när som helst. 

undefined
Två har dömts för inblandning i mordet vid Djulö, men en misstänkt är fortfarande på flykt.

Varför han vill tillbaka till rättegång och kanske till ett långt fängelsestraff har Beijar inget tydligt svar på. 

– Det blir spekulationer från mig, men personer på flykt brukar tröttna efter ett tag. Det kanske är spännande i början men det är inte så roligt efter ett tag. Syrien som land är nog inte så lätt att vara i heller, särskilt utan pengar och handlingar. Om det nu är där han är. 

Det var i gryningen den 3 juli som polisen kallades till parkeringen nära Djulöbadet. Vid dansbanan låg en svårt skadad ung man, som senare avled. Två personer har redan dömts för inblandning i mordet: den ene för rån och den andre för grovt skyddande av brottsling. De straffades med 3,5 års fängelse respektive ett års fängelse. 

Karta: Syrien
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!