Nu i helgen är det dags för årets Aptitrunda i Sörmland. Den anordnas för trettonde året och en nygammal deltagare är ETC odla som huserar vid solparken.
– Vi hade en ganska jobbig start med pandemin, men nu gör vi en omstart. Kaféverksamheten är öppen men det blir också fokus på skörden med biokol och bokashi. Sen har vi självplocket, i år är det 50 sorter. Det har varit väldigt populärt så det är först till kvarn som gäller, säger Elin Starck, trädgårdsmästare.
I parken finns även mycket att göra för barn. De har får, lamm och höns, samt en lekplats och pysselhörna. Man kan också få en guidning i växthuset där Elin Starck berättar hur man själv kan tänka för att odla hållbart.
– Det går att applicera i liten skala också. Sen har vi en jättefin utställning med den japanska textilkonstnären Takao Momiyama. Och det finns personal på plats för att svara på frågor om solceller.
Biokol, förklarar hon, görs i en modern kolmila med syrefri förbränning och har en mängd olika användningsområden.
– Den kan användas till att rena vatten, eller som djurfoder, men också till odling. Den binder fukt och näring väldigt bra så man behöver inte vattna och gödsla lika mycket. Den gör att det blir mer effektivt, och mikroorganismerna i jorden älskar biokol.
Hur har odlingsåret varit för er?
– Kasst. Alla bönder och småodlare har lidit, först torkan när vi satte ut och sen allt regn. Men i det stora hela skulle jag säga att det har hämtat sig.