Förra veckan rapporterade Kuriren om gäss som orsakade problem med avföring på boendes gräsmattor vid Djulö kvarn. Även boende på Djulö camping har haft stora problem med fågelspillning från kanadagäss. En som drabbats är Inga-Marie Ilshagen och hennes man.
– De här fåglarna har skapat problem i flera år, men det har aldrig varit så utbrett som nu. För några år sedan skrev vi till kommunen och tjatade, men då hände det tyvärr ingenting, säger Inga-Marie Ilshagen.
Nu är det annorlunda och det glädjer henne. Kommunens personal, i form av enhetschefen Stefan Ivarsson själv och kommunjägaren Björn Granquist, håller nämligen på att sätta upp skyddsnät mot Djulösjön. Det ska förhindra att fåglarna tar sig upp på campingen.
– Jag blev så glad när jag såg att de hade börjat med nätet under gårdagen (läs torsdag). Det känns skitbra! Det blir så äckligt med allt bajs, särskilt när barnen springer runt på gräset och leker med varandra. Det är en sanitär olägenhet, säger Inga-Marie Ilshagen.
Hon och maken Roland Ilshagen har bott på campingen till och från sedan 2005. Bortsett från bajset är hon mycket nöjd.
– Nu är det dessutom nya campingvärdar på plats som tar tag i saker och ting. Utan att veta gissar jag att de har tryckt på kommunen att agera, vilket i så fall är jättebra. Vi är väldigt positiva till de nya campingvärdarna, säger Inga-Marie Ilshagen.
Stefan Ivarsson och Björn Granquist berättar att problemet med gässen blev större när vassen i sjökanten togs bort tidigare i juli.
– Vi hade en inhyrd maskin som slog vass, vilket vi även har haft tidigare. Därefter blev det lätt för gässen att komma upp på land. Nu ska vi försöka få stopp på dem, men vi kan inte sätta upp nät vid badstranden. Då blir det svårt för folk som vill bada, säger Stefan Ivarsson.
Nätet sträcker sig omkring 200 meter och kommer att få sitta uppe till slutet av augusti. Därefter plockas det ner för att inte riskera att blåsa sönder. Om metoden fungerar bra kan det bli aktuellt att återanvända nätet nästa sommar för att hålla gässen borta.
– Det är inte den vackraste lösningen, säger Björn Granquist.
– Men det är nog mer tillåtande med det här nätet än en gräsmatta full med bajs, fyller Stefan Ivarsson i, innan de jobbar vidare.