Hoppet om att få en ny tjänst genom omplaceringsutredningen ledde ingen vart för någon av de varslade barnskötarbiträdena. Detta trots att några, enligt Kommunal, har undersköterskeutbildning.
Birgitta Dahlbeck, verksamhetschef för förskola i Katrineholms kommun, kan inte kommentera hur hon ser på utfallet.
– Vi har genomfört den här omplaceringsutredningen efter de regler och riktlinjer som finns. Hur det faller ut är inget jag kan ha någon synpunkt på, säger hon.
Annette Karlsen, facklig företrädare för Kommunal sektion Nordväst, har tidigare sagt att hon tror att kommunen kommer behöva återanställa personal för att verksamheten ska fungera.
Blir det några återanställningar?
– Fortsatt arbete sker kontinuerligt. Nu på torsdag kommer rektorerna diskutera hur läget ser ut inför hösten. De kommer att ha med sig aktuell statistik över hur organisationen ser ut. Det händer ju saker hela tiden som att folk slutar eller blir föräldralediga, säger Birgitta Dahlbeck.
Arbetet med att utreda organisationens behov kommer att ske under hela våren och till sin hjälp har man kommunens hr-konsulter, berättar Dahlbeck.
Minskade barnkullar är anledningen till varför bildningsförvaltningen valt att säga upp personal. Bland de uppsagda finns såväl ung personal med lite erfarenhet och personal som jobbat med barn i över 16 år.
Hur har reaktionerna varit?
– Det är en svår fråga att svara på för det finns inte en gemensam reaktion för alla. Några har redan meddelat att de fått nytt jobb, och någon har sagt att hen vill plugga vidare vilket hen redan hade tänkt. Medan det finns andra som tycker det är svårt att hitta alternativa lösningar. Alla har olika levnadsförhållanden, säger Birgitta Dahlbeck.
Vad säger förskollärarna? Flera har uttryckt att de redan tycker att det är för mycket att göra.
– Det här är ingen besparing, det kan vi inte nog betona. Det är en volymanpassning där vi anpassar oss efter antalet barn.
Men om man tycker att det är för mycket redan nu?
– Det vår personal upplever på förskolorna är olika, och de samtalen måste föras mellan personal och rektor för att skapa en arbetsmiljö så god som den bara kan bli. Det finns en samverkansgrupp med fackliga representanter per rektor och ungefär en gång i månaden har man en APT, arbetsplatsträff, där personal och rektor kan prata om arbetsmiljöfrågor, säger Dahlbeck.