Beskedet: 50 förskolepersonal sägs upp

Nu är det klart. 50 personal inom förskolan blir av med jobbet. Kommunen har inte lyckats hitta några andra jobb att erbjuda sina anställda. "Det är inte så jätteglatt just nu", säger fackordföranden Fredrika Ryngberg.

Annette Karlsen, facklig företrädare, och Fredrika Ryngberg, ordförande för Kommunal sektion Nordväst, tycker det är märkligt att kommunen inte lyckats omplacera någon av de 50 berörda personerna.

Annette Karlsen, facklig företrädare, och Fredrika Ryngberg, ordförande för Kommunal sektion Nordväst, tycker det är märkligt att kommunen inte lyckats omplacera någon av de 50 berörda personerna.

Foto: Alice Staaf

Katrineholm2023-02-13 12:32

Den 11 januari varslades 50 förskoleanställda om uppsägning på grund av det minskade barnafödandet. Det rör sig alltså om 50 tillsvidareanställningar. De drabbade är barnskötarbiträden och saknar pedagogisk utbildning, men några har många års erfarenhet av att jobba med barn. En har jobbat så länge som 16 år.

Efter beskedet drog omplaceringsutredningen igång. Kommunen har tittat på vilken kompetens som finns hos den berörda personalen för att se om de kan få jobb inom en annan verksamhet. Tre av de 50 varslade valde att inte delta i utredningen och har därmed sagt upp sig. För övriga 47 personer blev resultatet dystert.

– Tre avböjde omställningsutredningen. De övriga har man inte hittat ett jobb till. Man har matchat cv med de jobb som legat ute under dessa två veckor, men man har inte hittat någonting annat åt dessa personer, tyvärr. Det tycker vi är anmärkningsvärt, säger Fredrika Ryngberg, ordförande för Kommunal sektion Nordväst, där Katrineholm ingår.

undefined
Fackordförande Fredrika Ryngberg har varit i kontakt med berörda medlemmar som nu förlorar sina anställningar. "Det är tungt", säger hon och berättar att de uppmanar alla att skriva på företrädesrätten för återanställning samt ta emot det omställningsstöd som arbetsgivaren erbjuder.

Enligt facket har några av de drabbade undersköterskeutbildning, men vård- och omsorgsförvaltningen hade vid tillfället inga lediga tjänster att erbjuda dem.

– Vilket i vår värld är väldigt märkligt eftersom vi vet att det fattas personal inom hemtjänsten till exempel. De får i stället söka sommarvikariat, säger Ryngberg och fortsätter:

– Det är inte så jätteglatt just nu. Det är tungt.

Sista arbetsdagen för samtliga drabbade barnskötarbiträden blir den 8 augusti. Såvida någon inte hittar en annan sysselsättning och arbetsgivaren är villig att släppa dem tidigare.

undefined
Flera förskoleanställda har tidigare vittnat om att det redan är svårt att få pedagogerna att räcka till över hela dagen och uttryckt en oro för hur det kommer att bli efter nedskärningarna. Genrebild.

Annette Karlsen, facklig företrädare för Kommunal sektion Nordväst, är övertygad om att kommunen kommer behöva återanställa en del av personalstyrkan relativt snart.

– De kommer inte klara verksamheten på två förskollärare och en barnskötare per avdelning. 

Om kommunen skulle behöva återanställa faller lotten först på de personer som just nu läser uppdragsutbildningen till barnskötare och blir klara i juni. Detta eftersom kommunen i första hand vill ha pedagogiskt utbildad personal. Sist på tur står barnskötarbiträdena, där den som jobbat längst har jobbat i över 16 år. 

undefined
I fredags hade alla barnskötarbiträden blivit informerade om läget. Deras sista arbetsdag blir den 8 augusti.

Som tidningen tidigare berättat finns det några undantag i varslet. Personer som läser uppdragsutbildningen till förskollärare och har läst halva utbildningen, tre terminer, blir inte uppsagda. De får nya anställningsavtal som barnskötare, fast att de inte är färdigutbildade. Det här är Kommunal kritisk till. 

– Har du gått tre terminer på förskollärarutbildningen så anser arbetsgivaren att du har barnskötarkompetens och skriver om ditt anställningsavtal. Det här sa Kommunal nej till. Nu var de kanske inte jättemånga av dem som var barnskötarbiträden. Men läser jag tre terminer på läkarlinjen kan jag inte agera sjuksköterska, säger Annette Karlsen.

undefined
"De kommer inte klara verksamheten på två förskollärare och en barnskötare per avdelning", säger Annette Karlsen som tror att kommunen kommer behöva återanställa personal till förskolan.

Men kommunen har rätt att göra så?

– De har sin fulla rätt att göra det, men Kommunal håller inte med. Vi protesterar. 

Enligt facket finns en uppgivenhet hos personalen. Några av deras medlemmar har frågat sig hur de ska klara sig nu. A-kassan räcker inte, säger en ensamstående med två barn. Någon har sagt att de kanske måste sälja huset.

– Det här kommer att drabba dem hårt.

Från början var det 49 barnskötarbiträden och en barnskötare som varslades om uppsägning. Men i och med att en anställd som studerade till förskollärare hoppade av studierna ramlade hen ner på varsellistan och tog då barnskötarens plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!