På torsdagseftermiddagen meddelade KFAB att hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen för 2024 års hyror var klara.
– Vi har haft fem förhandlingstillfällen och mötena har varit bra. Det har känts som att KFAB inte riktigt vågat gå fram, utan vi har upplevt att de varit lite försiktiga. Det är ju rekordhöjningar, så det är känsligt. Det kommer att bli väldigt tufft för hyresgästerna att klara av den här höjningen, säger Sofie Guldbrandsson, förhandlingsledare för Hyresgästföreningen i Katrineholm.
Det rör sig om en höjning med 60 kronor per kvadratmeter per år och det kommer börja gälla från och med den 1 januari 2024.
Det betyder att en hyra på 6 000 kronor om 60 kvadratmeter kommer att öka med 300 kronor i månaden. Det gäller för lägenheter med varmhyra. De med kallhyra får en höjning med 28 kronor per kvadratmeter per år.
Enligt Guldbrandsson låg förra årets höjning på 54,01 kronor per kvadratmeter och år, vilket då var rekordhögt.
– Och så vitt jag förstår är årets höjning den högsta någonsin, säger hon.
Hur kommer det här slå mot hyresgästerna i och med att det också är inflationstider?
– Det är ju reallönesänkningar, man har mindre kvar i plånboken så det är klart att det slår väldigt hårt.
Men det blev inte lika högt som ni trodde?
– Nej. Jag tror de hade med sig lite av erfarenheten från förra året när förhandlingen skickades till Hyresmarknadskommittén. Av den anledningen var de nog lite försiktiga. Sen när det är höga höjningarna vill man inte vara först ut, det är min spekulation. Men nu blev de ändå först i Sörmland.
Varför kom ni överens om den här höjningen?
– Deras yrkande var 112 kronor per kvadratmeter i snitt. Vi har analyserat deras ekonomi och tittat på vad utfallet skulle bli enligt trepartsöverenskommelsen och med hyresgästperspektivet blev det lägre än yrkat, säger hon och fortsätter:
– Samtidigt vill vi ändå att bolagen ska ha en hållbar förvaltning, att klara av att ta hand om sina fastigheter och att hyresgästerna ska slippa retroaktivitet som det blev förra året. Det var en kompromiss för att komma överens helt enkelt.
Även Ingmar Eriksson, vd för KFAB, säger att en avgörande faktor till kompromissen var att slippa retroaktivitet. Men helt nöjd är han inte.
– Nej, helt nöjd kan man väl inte vara. Vi stod långt ifrån varandra innan, men vi kom fram till en bra lösning för att slippa retroaktivitet. Det hade vi i fjol och då blev vi inte klara förrän i mars. Vi gjorde tillsammans en lösning för hyresgästerna.
Skälet till rekordhöjningen, som är betydligt lägre än vad KFAB föreslog, beror på fastighetsbolagets ökade kostnader.
– Vi har fått så höga höjningar jämfört med tidigare år vad gäller fjärrvärme, el, vatten, avlopp och räntor, säger han och fortsätter:
– Sen får vi se hur vi ska jobba med det andra för att minska våra kostnader. Vi lär få lite sparbeting att jobba med.
Kan det bli varsel?
– Nej, det tror jag inte. Vi kommer få se över vissa saker, till exempel har vi varit väldigt generösa med att ställa ut containrar i bostadsområden, men nu kanske vi inte kan vara lika generösa. De som får containrar, och då slipper åka till tippen själv, kanske tycker det är jättetråkigt att vi drar ner på det men så kan det bli, säger Ingmar Eriksson.