Strandade hyresförhandlingar i Katrineholm

Förhandlingarna mellan KFAB och Hyresgästföreningen om hyror för 2023 har kört fast. Parterna har inte kunnat komma överens, varken om trepartsmodellen eller beloppet och nu vänder man sig till Hyresmarknadskommittén.

KFAB och Hyresgästföreningen i Katrineholm befinner sig nu i ett låst läge. Parterna tolkar inte förhandlingsmodellen likadant och dessutom står de långt ifrån varandra när det gäller hyreshöjningen.

KFAB och Hyresgästföreningen i Katrineholm befinner sig nu i ett låst läge. Parterna tolkar inte förhandlingsmodellen likadant och dessutom står de långt ifrån varandra när det gäller hyreshöjningen.

Foto: Stina Järperud, Anton Swärdhagen

Katrineholm2022-12-19 17:02

Anledningen är att man tolkar den nya den förhandlingsmodellen olika. 

– Vi har fått en otydlig modell som vi inte är överens om. Vi borde få den tolkad för att kunna jobba vidare, säger Ingmar Eriksson, vd för KFAB.

Sofie Guldbrandsson, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen Region Mitt, instämmer att det är det som låsningen främst beror på.

– Sveriges allmännytta, som KFAB är en del av, har kommit med vägledning för sina medlemsföretag och då har KFAB hållit sig till den. Och Hyresgästföreningen har bara kollat på den rekommendation som finns i trepartsöverenskommelsen. Den säger inte riktigt samma sak som allmännyttan.

undefined
Ingmar Eriksson, vd på KFAB, vill att Hyresmarknadskommittén ska reda ut hur de ska tolka trepartsöverenskommelsen så de kan gå vidare i förhandlingarna.

Det var tidigare i år som Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna meddelade att man för första gången kommer mötas under en grundläggande trepartsöverenskommelse. Syftet är att modellen, som innehåller rekommendationer och tydliggör vilka faktorer som bör ligga till grund för förhandlingarna om den årliga hyresutvecklingen, ska säkra en bättre förhandlingsprocess.

Men trots det befinner sig nu KFAB och Hyresgästföreningen i ett låst läge. För att komma vidare har de två parterna vänt sig till Hyresmarknadskommittén för att få vägledning.

På grund av det rådande ekonomiska läget har flera fastighetsbolag runtom i landet flaggat för att man vill höja hyrorna med över 10 procent för att det ska gå ihop, vilket har kritiserats av Hyresgästföreningen. Även KFAB har drabbats av högre kostnader, vilket gör att höjningen kommer att vara högre än vanligt.

Du vill inte säga hur mycket ni vill höja?

– Nej, det tycker jag det är en förhandling mellan oss och Hyresgästföreningen, säger Ingmar Eriksson.

undefined
Sofie Guldbrandsson, förhandlingsledare för Hyresgästföreningen i Katrineholm, tycker att KFAB:s anbud är orimligt högt.

Enligt Hyresgästföreningen vill KFAB höja hyran med nästan 10 procent.

– De har yrkat på 9,96 procent. Vi har suttit i fem möten och de har inte rört sig från det yrkandet, säger Sofie Guldbrandsson.

Vad har ni yrkat på?

– Jag ser det som en förhandling. Enligt oss är det ett orimligt bud, så då har vi lagt 0,31 procent med förhoppningen att vi ska kunna mötas någonstans mittemellan. 

Kan ni förstå att de tar i med tanke på att det är ett extremår? 

– Jag förstår att höjningen behöver vara högre men jag tycker det är respektlöst mot de centrala parterna och hyresgästerna att yrka på närmare tio procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!