Höga nivåer av miljöfarliga ämnen i Näsnaren

Sjön Näsnaren sticker ut i mätningar av det miljöfarliga ämnet PFAS. Men enligt kommunen finns det ingen anledning till oro så länge man inte använder vattnet därifrån för att dricka eller vattna med.

"Vi vet att vi har flera problempunkter som rinner ut i Näsnaren, men vi försöker att jaga hotspots och jobba med dem", säger Jenny Herbertsson, miljöstrateg på Katrineholms kommun.

"Vi vet att vi har flera problempunkter som rinner ut i Näsnaren, men vi försöker att jaga hotspots och jobba med dem", säger Jenny Herbertsson, miljöstrateg på Katrineholms kommun.

Foto: Roger Culmsee/arkiv

Katrineholm2023-01-16 06:58

P4 Sörmland rapporterade nyligen om en påkörd utter som påträffats med rekordhöga nivåer av miljögifterna PFAS. Uttern hittades i närheten av brandstationen i Katrineholm, där man tidigare har övat med miljöfarligt brandskum.

Enligt Jenny Herbertsson, miljöstrateg och vattensamordnare på Katrineholms kommun, hittades uttern redan 2004.

– Sen har den varit nedfryst i tio år och vi fick kännedom om det här 2014, säger hon.

I samlingsnamnet PFAS infattar över 4 700 olika miljöfarliga ämnen som är framställda av människan. Dessa ämnen är svårnedbrytbara och stannar kvar i miljön länge. Kuriren har tidigare rapporterat om att det inte finns någon fara för dricksvattnet i Malmköping eller Katrineholm, trots förekomst av PFAS.

undefined
"Vi vet att vi har flera problempunkter som rinner ut i Näsnaren, men vi försöker att jaga hotspots och jobba med dem", säger Jenny Herbertsson, miljöstrateg på Katrineholms kommun.

– Vi vet att den största källan till PFAS är brandskum, men räddningstjänsten började öva med skummet först 2009–2010 så vi kan inte säga säkert var uttern fick i sig det här, säger Herbertsson.

Sedan kommunen tog del av mätningarna 2014 har de vidtagit ett antal åtgärder för att kontrollera spridningen av ämnena.

– Vi har gjort en del provtagningar, vi var med i ett EU-projekt där vi gjorde provtagningar i Näsnaren varannan vecka i ett år, så den har vi rätt bra koll på.

Under projektet togs det prover på 25 platser i Sörmland där Katrineholmssjön stack ut. Det högsta värdet på de andra platserna översteg aldrig 40 nanogram per liter, medan Näsnarens högsta värde var 130.

undefined
I en mätning av det miljöfarliga ämnet PFAS på 25 ställen i Sörmland sticker sjön Näsnaren ut med mer än dubbelt så höga högstanivåer som de andra platserna.

Finns det någon anledning att vara orolig över Näsnarens värden?

– Nej, så länge du inte dricker vattnet. Sen skulle jag inte vilja bada där eller vattna mina ätbara växter. Länsstyrelsen tog ett fiskeprov i höstas och beroende på resultatet kan det bli aktuellt med att man inte ska äta fisken därifrån. Vi vet att vi har flera problempunkter som rinner ut i Näsnaren, men vi försöker att jaga hotspots och jobba med dem.

Går det verkligen att göra något åt de höga nivåerna?

– Både ja och nej, PFAS brukar kallas för evighetskemikalier eftersom de tar så lång tid att brytas ner. Men det går att rena vatten med kolfilter och på lite andra sätt.

– Sen har vi ett projekt vid gamla brandstationen där vi ska titta på en helt ny metod för att rena PFAS i grundvatten. Men det är inte så lätt, speciellt när det finns i en hel sjö. Det är ett svårt problem som tyvärr de flesta kommuner jobbar med.

Vad är PFAS?

PFAS (poly- och perfluorerade alkylsubstanser) är ett samlingsnamn för en stor grupp ämnen. De förekommer inte naturligt, utan började framställas i mitten av 1900-talet.

PFAS används i en mängd olika produkter på grund av dess unika egenskaper av att både vara vatten- och oljeavvisande och tåla höga temperaturer. PFAS finns bland annat i impregneringsmedel, rengöringsmedel och brandskum.

På grund av att de flesta PFAS-ämnen är svåra att bryta ner finns de överallt i miljön.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!