Kommunens dricksvatten innehåller miljöfarliga ämnen

En ny rapport visar att de miljöfarliga ämnena PFAS finns på minst 50 platser i kommunen. I dricksvattnet ska det dock röra sig om låga nivåer.

Dricksvattnet i Katrineholms centralort, samt i delar av Vingåkers och Flens kommuner, innehåller de miljöfarliga ämnena PFAS.

Dricksvattnet i Katrineholms centralort, samt i delar av Vingåkers och Flens kommuner, innehåller de miljöfarliga ämnena PFAS.

Foto: Johan Nilsson/TT

Katrineholm2020-10-23 18:12

PFAS är högfluorerade ämnen som har skapats för att stöta bort fett, smuts och vatten. I dagsläget finns över 3 000 olika PFAS-ämnen på marknaden. De hittas bland annat i kastruller, funktionskläder, möbeltyger, skidvalla, regnskydd, brandskum, impregneringssprayer och skönhetsprodukter. Det farligaste PFAS-ämnet man känner till är PFOS, vilket förbjöds 2008, utom i vissa undantag. 

– PFAS ger många produkter bra egenskaper, men när ämnena hamnar i miljön är kruxet att de inte bryts ned. Då finns det en risk att de hamnar i dricksvattnet, i fisk, i djur och i våra kroppar. Hos djur har man sett att ämnena kan leda till cancer, men hos människan handlar det främst om att man kan få ett försvagat immunsystem, säger Karin Norström, handläggare på Naturvårdsverket. 

Myndigheten har tillsammans med Sveriges geologiska undersökning gjort en utredning för att ta reda på hur stor förekomsten av PFAS är i våra marker, bland annat i vattentäkterna. I rapporten framkommer att det finns minst 50 områden i Katrineholms kommun där ämnena förekommer. 

Ett område med höga halter ligger utanför Björkvik, ett annat längs väg 56 mellan Bie och Äs. Även i utkanten av Uddens fritidsområde vid Hjälmaresund finns det höga halter. Intill Lasstorpsdiket förekommer medelhöga nivåer, medan det i ett hus på Stortorget och på Sibeliusgatan förekommer låga nivåer, enligt de mätningar som gjorts. 

Anledningen till att PFAS spridits i naturen beror till största del på det brandskum som tidigare användes vid räddningsinsatser. 

Bland sjöarna är Näsnaren den sjö man vet är hårdast drabbad. Orsaken är att vattnet från räddningstjänstens övningsområde flödar dit, men också att mycket av Katrineholms dagvatten hamnar där. Med anledning av nivåerna har kommunen, bekostat av länsstyrelsen, börjat mäta PFAS-halterna i sjön. 

Även i dricksvattnet i Katrineholms centralort, samt i delar av Vingåkers och Flens kommuner, förekommer de farliga ämnena. Vid förra årets provtagning var dock nivåerna mycket låga, omkring 4,5 nanogram per liter. Livsmedelsverkets gräns för när vattnet inte längre är drickbart ligger på 90 nanogram per liter. 

– Utifrån de provtagningar som skett bedömer vi att det inte är farligt att dricka vattnet. Hade nivåerna varit för höga hade vi vidtagit åtgärder, säger Jenny Herbertsson, miljöinspektör vid Katrineholms kommun. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!