Mordmisstänkta ungdomar skyller på varandra

15-åringen från Katrineholm och 20-åringen från Stockholm menar båda att den andra sköt gängledarens mamma i Uppsala. Men båda kan komma att dömas för mordet.

Mordrättegången i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt är inledd, under stort säkerhetspådrag. De fem åtalade misstänks på olika sätt vara inblandade i mordet på gängledaren Ismail Abdos mamma, i Uppsala hösten 2023.

Mordrättegången i säkerhetssalen i Attunda tingsrätt är inledd, under stort säkerhetspådrag. De fem åtalade misstänks på olika sätt vara inblandade i mordet på gängledaren Ismail Abdos mamma, i Uppsala hösten 2023.

Foto: Maja Olofsson

Katrineholm2024-02-28 11:58

I en av säkerhetssalarna i Attunda tingsrätt inleddes på måndagen rättegången efter mordet på en gängledares mamma i Uppsala i höstas. De två huvudmisstänkta är en 15-årig pojke från Katrineholm, samt en 20-årig stockholmare. De anklagas för mord, tillsammans och i samförstånd.

I förhör under polisutredningen framgår att de båda skyller på varandra. 

20-åringen säger om händelserna i samband med mordet: 

"Om jag hade vetat att han skulle döda någon så hade jag inte gett honom min telefon. Jag hade sagt att han hade fått döda mig först, jag ville inte se att han dödade en människa. Han kom utan mopeden och han var andfådd och han ville kasta pistolen. Jag tänkte att jag kunde ta pistolerna och sälja dom. Hade jag vetat att han dödat en person hade jag inte rört dom och jag hade ringt polisen". 

15-åringen från Katrineholm säger: 

"Det var inte jag. Jag förnekar för min del men jag vet vem som gjorde det". 

Han berättar att han köpt narkotika av några som han var skyldig pengar. De han köpt narkotikan av började hota honom och säga att han måste åka till Uppsala, annars skulle han eller någon i hans familj skjutas, uppger han.

Han tog tåget till Uppsala och gick, berättar han vidare, till den lägenhet där 20-åringen var: 

"Vi snackar lite först. Vi går till rummet. Han visar pistolen och säger, "Ta den här". Jag säger, "nej jag kommer inte följa med". Han säger igen "ta den här". Jag säger nej. Han riktar pistolen mot mig och säger "jag kommer att skjuta dig eller någon i din familj om du inte följer med."

Pojken säger att han följde med till gängledarens mammas hus, men att han inte gick med fram till huset. Han säger att han hörde ett skott – något han är ensam om att ha hört. Varken grannarna eller den mördade kvinnans make, som var hemma när skottet föll, säger sig ha hört något. 

Dagen efter mordet greps 20-åringen och 15-åringen togs med till polishuset för att höras som vittne. Men efter förhör greps och anhölls även han, misstänkt för mord. I lägenheten där de båda varit hittade polisen två vapen. Det fanns dna från 20-åringen på det ena och från 15-åringen på det andra. 

Åklagaren i målet, Erik Grönvall, höll på måndagen sin sakframställan i tingsrätten: 

– Båda medger i någon mån att de har varit på platsen men att det är den andre som har skjutit. Jag menar att den tekniska bevisningen stödjer att det är 20-åringen som har skjutit. 

Det finns flera kända rättsfall, där man inte kunnat visa vem som faktiskt utförde brottet, men dömt flera gärningsmän. Lindomefallet brukar nämnas, där de två misstänkta skyllde på varandra. Polismordet i Malexander är ett annat exempel, där man inte kunde visa vem som skjutit de två poliserna, men de tre gärningsmännen dömdes för mord. 

Om det blir så även efter mordet i Uppsala återstår att se. 

– Jag har inte sett stämningsansökan, men jag gissar att åklagaren påstått att de haft en gemensam brottsplan, säger chefsåklagare Robert Eriksson vid åklagarkammaren i Nyköping. 

Han betonar att Uppsalamordet inte skett i hans domsaga, men konstaterar att man generellt inte behöver visa vem som utförde de mest aktiva handlingarna, för att kunna döma.  

– Det klassiska är om vi två och en till gör inbrott. Du håller vakt, vi går in och hämtar grejerna. Men även du blir dömd för inbrott, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!