Det handlar om en 15-årig pojke, född och uppväxt i Katrineholm. På hans pappas Facebook-sida finns bilder på honom som liten. Han och ett annat barn besöker ett lekland i sällskap med pappan. Pojken ser glad och busig ut.
Tio år efter att bilderna togs säger en åklagare i Uppsala att pojkens mål var att komma med i något kriminellt gäng, att bli "klivare".
Pojken är anklagad för mord, för att tillsammans med en då 19-årig, nu 20-årig kille, ha åkt moped till en adress i Uppsala och skjutit in genom fönstret i en kvinnas bostad. Kvinnan var mamma till gängledaren Ismail Abdo, men hon var själv inte inblandad i någon brottslighet. Mordet på henne tycks utgöra hämnd för tidigare våldsbrott inom det kriminella nätverket Foxtrot.
Klivare gör just sådana saker: åtar sig våldsdåd. Språket, jargongen, är så fullt av slang att åklagaren bifogat en ordlista till de 1 800 sidorna polisutredning.
Våren 2021, när pojken fyllde 13 år, utreddes han av socialtjänsten i Katrineholm för första gången. Då hade skolan rapporterat att han hotat en annan elev.
Under utredningstiden blev han dessutom misstänkt för grovt falsklarm, enligt socialtjänstens yttrande om honom.
På grund av hög frånvaro i skolan under högstadiet fick han byta klass och grupp flera gånger. Till slut hamnade han i en liten undervisningsgrupp och hans närvaro förbättrades, men "samtidigt berättar skolan att hans beteende och umgänge drastiskt försämrats". Skolan misstänkte även att pojken varit narkotikapåverkad på skoltid några gånger.
Den 7 maj stoppas han igen, nu med kokain på sig.
Den 13 april 2023 kom pojkens mamma in på polisstationen i Katrineholm och berättade att hon hittat hasch bland sonens kläder. Hon hade med sig haschklumpen: 1,72 gram. Samma dag, eller dagen innan, hade han stoppats av polisen, som hittade 23,4 gram hasch på honom.
Veckan innan hade mamman hittat honom på McDonalds i Katrineholm, där han satt med flera andra ungdomar. Då upplevde hon att han var påverkad av något. Mamman tror att sonens umgänge bidragit till att han börjat med narkotika.
Den 7 maj stoppas han igen, nu med kokain på sig.
Socialtjänsten drar igång en ny utredning. Han uteblir från socialtjänstmöten och när han dyker upp säger han att han inte har några problem. På en tiogradig skala där tio indikerar att man mår mycket bra, anger pojken att han mår "tio", ett värde som varken föräldrarna, skolan och socialtjänsten håller med om.
Han samtycker ändå till att delta i kommunens sociala insatsgrupp och ska gå på möten. Men han uteblir från första mötet.
På hösten är det dags för rättegång om narkotikan. Då har pojken flyttat till Västsverige och insatserna från Katrineholms socialtjänst är inte längre aktuella. Den 9 september 2023 meddelas domen för narkotikabrotten: 50 dagsböter om 50 kronor var, sammanlagt 2 500 kronor.
Men då är pojken redan häktad, misstänkt för mordet på gängledarens mamma i Uppsala. "Under nu angivna förhållanden saknas förutsättningar att bestämma påföljden till annat än dagsböter", skriver domstolen.
Men under sommaren före mordet, när vuxenvärlden fortfarande erbjuder sociala insatser, menar polis och åklagare att pojken medvetet närmat sig mycket mer kriminella sammanhang. Polisen ser att han deltagit i en chattgrupp i appen Signal, som ska fungera som en rekryteringspool för kriminella uppdrag, säger Anders Pallinder på Uppsalapolisen till UNT.
Därefter deltar han i en annan chatt, där morduppdraget på Abdos mamma diskuteras. Pojken har blivit en klivare. Han byter också både sitt förnamn och efternamn vid den här tiden.
Kort efter att han börjat nian i sin nya skola i Västsverige åker han enligt utredningen till Uppsala. Det är den 6 september 2023. Han och den medåtalade ses för första gången strax innan de åker moped till området där Abdos mamma bor.
Den medmisstänkte ska ha avlossat det dödliga skottet genom fönstret in i mammans bostad. Hon satt nära fönstret och träffades i bröstet.
I en av chattarna skrivs: "La den i hjärtat".
Senare, på natten, hittade släktingar mamman och trodde att hon fått en hjärtinfarkt. Men när en kula hittades misstänktes inte mammans dödsorsak vara sjukdom längre, utan mord.
Kort efter mordet, klockan 10:40 på förmiddagen efter, grips 19-åringen och Katrineholmaren tas med på förhör. De hittades på en adress i centrala Uppsala. I lägenheten tas två pistoler i beslag. Efter förhör grips också Katrineholmspojken.
Men, skriver Niklas Skeri i UNT, "Medan 15-åringen blev ett snabbt byte för polisen, gripen på ett vandrarhem i Uppsala redan samma dygn, håller sig gängkungarna undan den svenska rättvisan. De svävar nästan som onda andar utanför den vanliga världen. I utredningen är Ismail Abdo inte hörd. Rawa Majid förekommer förvisso med namn, för att han varit cellgranne i fängelset med en 29-åring som misstänks för medhjälp till mordet. Det var 29-åringen som ordnade pengar och boende till de mordmisstänkta. Mordets "fixare" alltså, så högt upp i hierarkin polisen nådde."
Medan 15-åringen blev ett snabbt byte för polisen, gripen på ett vandrarhem i Uppsala redan samma dygn, håller sig gängkungarna undan den svenska rättvisan.
Niklas Skeri
UNT
Brottsförebyggande rådet publicerade i höstas rapporten "Barn och unga i kriminella nätverk", som finns att ladda ned gratis från Brå:s hemsida.
"Kriminella nätverk rekryterar och utnyttjar unga personer av flera olika anledningar. Barn och unga kontrolleras inte lika mycket av polisen och barn under 15 år kan inte straffas på samma sätt som vuxna. Unga människor kan också vara lättare att påverka och utnyttja", skriver Brå.
I rapporten framgår det att många unga som rekryteras till gängen redan börjat begå mindre brott. Det första brottet begås mellan 7 och 15 års ålder och det kan handla om snatteri, inbrott, stölder, men även misshandel och rån.
De kriminella kan locka barn och unga med kläder, pengar, mat och uppmärksamhet mot att de genomför olika uppdrag. Uppdragen kan till en början verka oskyldiga men kan snabbt bli mycket allvarligare.
Till att börja med kan uppdragen handla om att hålla utkik, ta emot, förvara och hantera pengar. Swisha pengar. Flytta vapen eller narkotika.
Rekryteringen kan också gå mycket snabbt, skriver Brå. Ibland tar det mindre än en dag.
– Antingen sker det med lockelser om makt, status och pengar. Men det kan också ske med hot och tvång, och det ser vi i allt större utsträckning i Sverige i dag, säger Henrik Häggström, senior analytiker vid Försvarshögskolan till SVT.
För oroliga föräldrar finns på Krisinformation.se en lista över hur beteenden kan förändras, hos den som blivit rekryterad. Barnet eller ungdomen ändrar attityd, döljer saker eller börjar ljuga. Han eller hon börjar umgås med äldre ungdomar eller vuxna. Swishar pengar eller har mer egna pengar än förut. Kommer hem med dyra saker och kläder, skaffar ytterligare en mobil. Har nya värderingar.
Från början tillhörde Rawa Majid och Ismail Abdo samma kriminella nätverk, där Abdo beskrevs som Majids högra hand.
Av något skäl splittrades dock gänget. Vissa uppgifter tyder på att Majid lurat sina egna på pengar från narkotikahandel. Vissa andra uppgifter finns, om att en person som stod nära Abdo misshandlades i Istanbul och att det som svar sköts mot ett hus, med koppling till Majid.
– Vi konstaterar faktum: personer vi tidigare har sett stå nära varandra gör inte det längre utan har ställt sig på motsatta sidor, sa Andreas Pallinder, chef för Uppsalapolisens utredningssektion, till SVT i höstas.
Abdo är efterlyst i Sverige, liksom Majid. Båda tros gömma sig utomlands, sannolikt i Turkiet.
När hämndreaktionerna väl var igång har flera dåd skett, från båda sidor.
Pojken från Katrineholm och 19-åringen från Stockholm har kommunicerat med två män, Mustafa Alijburi och Harris Österdahl, som skickat röstmeddelanden till dem. Alijburi och Österdahl beskrevs som toppar i nätverket Foxtrot. Båda två har sedan dess mördats, Alijburi i Irak och Österdahl i Sarajevo. Men vem som ursprungligen gav order om att mamman i Uppsala skulle dödas är inte känt.
– Vi har sett hur flera konton chattat om det, men vi har inte kunnat koppla kontona till några personer, säger åklagare Erik Grönvall vid åklagarkammaren i Uppsala till Aftonbladet.
Antingen sker det med lockelser om makt, status och pengar. Men det kan också ske med hot och tvång, och det ser vi i allt större utsträckning i Sverige i dag
Henrik Häggström
Senior analytiker vid Försvarshögskolan
Antingen sker det med lockelser om makt, status och pengar. Men det kan också ske med hot och tvång, och det ser vi i allt större utsträckning i Sverige i dag
Henrik Häggström
Senior analytiker vid Försvarshögskolan