Kommunen har storslagna planer på att förtäta centrum genom att bygga bort vad de menar är trista gamla parkeringsplatser.
Området kallas Triangeln och ligger mellan det som i dag är resecentrum, Vasabron och Kvarnenkorsningen. Ytan omfattar 45 000 kvadratmeter och kan komma att hanteras i mellan fyra till sex olika detaljplaner. Målsättningen är 600 till 800 nya bostäder om 15 år.
Under Katrineholmsveckan får katrineholmarna tycka till om planerna. På Köpmangatan har kommunen satt upp ett tält dit allmänheten är välkommen att lämna synpunkter på förslaget. Med hjälp av VR-glasögon får man se hur området vid McDonalds kan se ut i framtiden.
– Förändring är alltid känsligt för många, men det är nödvändigt för att vi ska hänga med i utvecklingen. Om vi ska få inflyttning till Katrineholm tror jag att det är viktigt. Också för att unga ska vilja bo kvar här, säger Mikko Virkkunen, katrineholmare.
En student stannar också till och lämnar synpunkter. Hon pendlar till en innovations- och designutbildning i Eskilstuna med tåg från Katrineholm och säger att det är viktigt att tänka på hur tågresenärerna kommer att uppfatta den nya stadsdelen när de åker förbi.
– Jag får huvudvärk av VR-glasögon, men tycker att förslaget är ganska nice. Sen är det intressant att se hur tågresenärerna skulle märka förändringen. Många tycker att det är fint redan i dag, så det är viktigt att bevara den delen, säger kvinnan, som vill vara anonym.
Även Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande, har testat de nya VR-glasögonen. Han blev minst sagt snurrig i huvudet.
– I den virtuella miljön kan man stå i korgen till en luftballong. Hjärnan trodde dock att jag skulle ramla och slå ihjäl mig när jag märkte att det inte fanns något golv i korgen, säger han skämtsamt och berättar att idén till VR-glasögonen föddes under våren.
Trots att kommunen ännu inte har dragit i gång den juridiska processen med samråd, vill man att allmänheten ska få säga sitt redan nu.
– Vi tycker att det är viktigt att föra dialog med medborgarna i ett tidigt skede och att göra det på ett lite roligare sätt. VR är helt annat än att läsa en kommunal handling med vackra bilder, oavsett hur vackra de är, säger Johan Söderberg.