Mikko om stans nya kvarter: "Nödvändigt"

Nu får katrineholmarna tycka till om den nya stadsdelen Triangeln. Med hjälp av VR-glasögon går det att ta sig runt och utforska hur centrum kan komma att se ut om 15 år. "Förändring är alltid känsligt för många", konstaterar Mikko Virkkunen.

Här är en översiktsbild på hur det nya Triangelområdet kan se ut. Observera att allt bara är ett förslag än så länge och att kommunen inte har fattat några beslut om hur det ska se ut.

Här är en översiktsbild på hur det nya Triangelområdet kan se ut. Observera att allt bara är ett förslag än så länge och att kommunen inte har fattat några beslut om hur det ska se ut.

Foto: Katrineholms kommun

Katrineholm2024-08-07 16:29

Kommunen har storslagna planer på att förtäta centrum genom att bygga bort vad de menar är trista gamla parkeringsplatser. 

Området kallas Triangeln och ligger mellan det som i dag är resecentrum, Vasabron och Kvarnenkorsningen. Ytan omfattar 45 000 kvadratmeter och kan komma att hanteras i mellan fyra till sex olika detaljplaner. Målsättningen är 600 till 800 nya bostäder om 15 år. 

Under Katrineholmsveckan får katrineholmarna tycka till om planerna. På Köpmangatan har kommunen satt upp ett tält dit allmänheten är välkommen att lämna synpunkter på förslaget. Med hjälp av VR-glasögon får man se hur området vid McDonalds kan se ut i framtiden.

undefined
När du kommer ut från Köpmangränd är tanken att du ska mötas av en hotellbyggnad. I dag finns här bara parkeringsplatser.

– Förändring är alltid känsligt för många, men det är nödvändigt för att vi ska hänga med i utvecklingen. Om vi ska få inflyttning till Katrineholm tror jag att det är viktigt. Också för att unga ska vilja bo kvar här, säger Mikko Virkkunen, katrineholmare. 

undefined
"Det är första gången jag sätter på mig sådana här glasögon, men jag tycker att det var häftigt. Särskilt översiktsbilden", säger katrineholmaren Mikko Virkkunen.

En student stannar också till och lämnar synpunkter. Hon pendlar till en innovations- och designutbildning i Eskilstuna med tåg från Katrineholm och säger att det är viktigt att tänka på hur tågresenärerna kommer att uppfatta den nya stadsdelen när de åker förbi. 

– Jag får huvudvärk av VR-glasögon, men tycker att förslaget är ganska nice. Sen är det intressant att se hur tågresenärerna skulle märka förändringen. Många tycker att det är fint redan i dag, så det är viktigt att bevara den delen, säger kvinnan, som vill vara anonym. 

undefined
Så här kan det se ut om du står på det som i dag är Ingo-macken och tittar västerut, mot Godsmagasinet. Gatan till vänster i bild är Fabriksgatan utanför dagens McDonalds. Huset till höger är det tänkta mobilitetshuset, som ska rymma både parkeringsplatser och paketutlämning.
undefined
Det här kan tågresenärer se i framtiden, i stället för dagens parkeringsplatser längs Fabriksgatan. I bakgrunden skymtar den nya gångbron som planeras mellan Norr och centrum.

Även Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande, har testat de nya VR-glasögonen. Han blev minst sagt snurrig i huvudet. 

– I den virtuella miljön kan man stå i korgen till en luftballong. Hjärnan trodde dock att jag skulle ramla och slå ihjäl mig när jag märkte att det inte fanns något golv i korgen, säger han skämtsamt och berättar att idén till VR-glasögonen föddes under våren. 

undefined
Planarkitekten William Rytterström säger att kommunen redan haft dialog med Citysamverkan och flera fastighetsägare. "Det finns en oro över var man ska parkera, men det löser sig med mobilitetshuset. Sen är det inget som stoppar att man gör några parkeringsplatser utmed Fabriksgatan, precis som man har gjort utmed Stråket", säger han.

Trots att kommunen ännu inte har dragit i gång den juridiska processen med samråd, vill man att allmänheten ska få säga sitt redan nu. 

– Vi tycker att det är viktigt att föra dialog med medborgarna i ett tidigt skede och att göra det på ett lite roligare sätt. VR är helt annat än att läsa en kommunal handling med vackra bilder, oavsett hur vackra de är, säger Johan Söderberg. 

Snabb fakta om Triangeln

Stadsdelen Triangeln ska ligga mellan resecentrum, Vasabron och Kvarnenkorsningen. 

Målsättningen är att bygga mellan 600 och 800 nya bostäder i området, utöver hotell, nytt resecentrum och ett mobilitetshus. Dessutom vill kommunen bygga en gångbro över järnvägen, mellan centrum och Norr.

Området är indelat i flera detaljplaner och utgör omkring fyra hektar mark för bostadsbyggande. Detaljplanen som avser parkeringen framför Olympos är mest prioriterad. Den väntas vara klar 2026. 

Projektet som helhet väntas pågå i 15 år och vara slutfört omkring 2040. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!