I våras lämnade Kristdemokraterna in en motion om att bygga om Kvarnenkorsningen. Partiet anser att situationen är ohållbar när trafikflödet är högt, då det blir svårt för trafikanterna att hålla koll på bilister, cyklister och gångare samtidigt.
– Om jag ska åka från Mariakyrkan mot Vasabron, är det en omänsklig uppgift när man bara har två ögon. Det blir en fullständig låsning. Även oskyddade trafikanter måste vara uppmärksamma, sa Joha Frondelius (KD), gruppledare, till tidningen i april.
Nu har det snart blivit dags att behandla motionen politiskt. Först har infrastrukturchef Johnny Ljung, genom en tjänsteskrivelse, tagit fram ett svar på Kristdemokraternas förslag. Svaret är att en ombyggnation av det så kallade shared space-området inte behövs.
– Motionen beskriver att det är svårt att som bilist ha uppsikt åt flera håll i Kvarnenkorset. Det påståendet bedöms inte som rimligt då man efter genomförd körkortsutbildning ska klara av betydligt mer komplicerade trafikmiljöer än Kvarnenkorset, säger han i svaret.
Vidare påtalar Johnny Ljung att shared space-modellen fungerar fint i en korsning i grannkommunen Norrköping och att olyckorna där har minskat. Dessutom framför han att Katrineholms kommun prisats för sin ombyggnation av hela stråket.
– Trafikmodellen är använd på många platser, ett närliggande exempel är Skvallertorget i Norrköping, som också låg till grund för val av trafikmodell för Kvarnenkorset. Katrineholms kommun vann NTF:s pris Guldtriangeln år 2019 för att man förvandlat en tidigare bilcentrerad miljö till levande stråk, som ökar tillgänglighet och säkerhet för gående och cyklister. Priset innefattar Kvarnenkorset.
Vidare hävdar Johnny Ljung i sitt svar att även tillgängligheten har blivit bättre sedan ombyggnationen.
– Tillgängligheten har ökat för alla trafikslag och även för bil i och med att korsningen har öppnats för trafik åt alla håll. Tidigare var det svängförbud mot Fredsgatan österut. Nuvarande köer och fördröjning är kortare än tidigare reglering med trafiksignaler.
Kristdemokraterna köper dock inte resonemanget som förs.
– Jag är inte riktigt i harmoni med Johnny Ljungs svar. Skvallertorget är inte en fyrvägskorsning på samma sätt som Kvarnenkorset, eftersom en av gatorna där bara leder till ett parkeringshus. Dessutom består inte Skvallertorget av en gammal genomfart som här. Att han hänvisar till att vi vunnit pris är också lösryckt. Det handlar om hela stråket, inte Kvarnenkorsningen i sig, säger Joha Frondelius.
Dessutom tycker han att det är anmärkningsvärt att Johnny Ljung hänvisar till körkortsutbildning.
– Vi kan testa att släppa ut någon med ett färskt körkort i en fyrvägskorsning där det är genomfart. Det är heller inte säkert att Johnny Ljung skulle klara av att ta om körkortet, men jag tycker att han ska göra en ny uppkörning. Sätt en kontrollant och se om han klarar alla nya trafikregler. Personligen har jag svårt att se att jag skulle göra det, säger Joha Frondelius.
Johnny Ljung och kommunen har avböjt att kommentera Frondelius svar.
"Som tjänstepersoner i Katrineholms kommun argumenterar vi inte med våra förtroendevalda. Därför väljer vi att avstå att svara på kommentaren", skriver Pascal Tshibanda, kommunikationschef, i ett mejl till tidningen.