Ända sedan rödljusen försvann och Kvarnenkorsningen byggdes om till shared space-område, har utformningen vållat livlig debatt bland katrineholmarna. När två av tidningens reportrar gjorde ett reportage där förra året, höll den ena reportern själv på att bli påkörd.
Majvor Andersson är en av alla katrineholmare som då och då utnyttjar korsningen, både som gångtrafikant och medpassagerare i bil. Hon tycker att situationen med rödljus var sämre, men anser inte att ett gångfartsområde är det mest lämpliga.
– Det är rörigt! Man vet aldrig om folk som ska lämna företräde faktiskt tänker göra det. Som gångtrafikant eller cyklist är det viktigt att man inte bara kliver rakt ut. Jag tycker att folk har för lite uppmärksamhet och ögonkontakt med varandra, säger Majvor Andersson.
Någon som inte upplever samma problem är Solveig Grip. Hon passerar korsningen med sin rullator med jämna mellanrum.
– Jag har inga problem eftersom trafikanterna alltid visar hänsyn till mig. Visst kanske bilisterna blir lite irriterade, men jag tycker att de får tänka på att inte ha så bråttom, säger hon.
Helt klart finns många åsikter om korsningen. Nu har även Kristdemokraterna kommit med förslaget att den ska byggas om. Den främsta anledningen är att bilister som kommer från Mariakyrkan har svårt att ta sig över korsningen mot Vasabron i rusningstid. Partiet tycker inte att alla reagerar med lugn när långa stopp uppstår på Fredsgatan.
– Om jag ska åka från Mariakyrkan mot Vasabron, är det en omänsklig uppgift när man bara har två ögon. Det blir en fullständig låsning. Även oskyddade trafikanter måste vara uppmärksamma. Att folk kliver rakt ut har blivit en kultur som uppstått i samband med det här. Det är jättebra att gångare och cyklister får utrymme, men när man bygger så här blir det problem, säger Joha Frondelius (KD).
Vad vill ni göra för att lösa problemet?
– Socialdemokraterna i Katrineholm har sagt till oss i oppositionen att vi inte ska komma med förslag på hur hantverket ska genomföras. Därför är vi öppna när det gäller på vilket sätt korsningen ska byggas om. Det viktiga är att man tittar på hur det fungerar i andra kommuner, som har liknande problem. Hur som helst fungerar inte dagens lösning, säger Joha Frondelius.