"Förmodligen måste det bli personalneddragningar", sa Christer Sundqvist (M) när majoriteten presenterade sitt budgetförslag förra veckan.
Torgny Jeppson, lärare på Järvenskolan, blev inte särskilt förvånad när han fick höra talas om sparkravet.
– Det känns lite som en röd tråd. Man pratar gott om utbildningarna, vilka behov som finns och vad skolan gör för integrationen och samhället. Men så ser man facit och då är det neddragningar på neddragningar.
– Jag vet att andra förvaltningar har det tufft också, men det känns inte som att de får lida lika mycket.
Han säger också att det alltid är de elever som har det som tuffast som drabbas hårdast av nedskärningar.
– När det blir sådana här åtstramningar är det alltid de som är längst ner på stegen, de svaga eleverna, som får betala priset.
Som tidningen tidigare har berättat beror sparkravet bland annat på ett minskat barnantal, särskilt inom förskolan. Färre elever betyder att kommunen får mindre intäkter. Någon minskning av elever ser man dock ännu inte bland de högre årskullarna.
– Än så länge lider inte vi av minskade barnkullar. Det vi har svårt med är att locka utbildad personal. Nu har vi det bra på Järvenskolan, men det finns alltid ett behov av bra lärare. Det är lite för stor turbulens bland kollegor för att det ska vara tryggt.
Men minskat barnantal är inte en rimlig anledning för att dra ner på personal, anser Bo Sundahl, ordförande för Lärarförbundet Katrineholm.
– När klasser minskar med låt säga två-tre personer så blir det inte möjligt att förändra andelen personal för det. Man behöver samma antal lärare på 23 elever som man behöver på 26 elever och det är den jobbiga delen av det här.
Facket har inlett en dialog med bildningsnämnden och dess förvaltning. Vad det kommer att leda till återstår att se. Men det finns en oro för att hotet om personalneddragningar blir verklighet.
– Drabbar det dem på golvet så blir det ett hårt slag mot en redan ansträngd lärarkår. Vi är inte bekymmersfria i dag, säger Bo Sundahl.
Han påpekar också att det inte ser likadant ut överallt. Bara för att några förskoleområden ser ett minskat barnantal behöver det inte gälla alla. Det gäller också antalet behöriga lärare.
– Vi vill inte måla upp en svart bild, vi behöver varje lärare som kan vara lärare.