Under fredagseftermiddagen presenterades majoritetens budgetförslag inför 2023. Christer Sundqvist (M) fick själv axla ansvaret då kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S) fick förhinder med kort varsel.
– Vi har valt att kalla den här budgeten för "Ansvarsfullt i en orolig tid" med tanke på de utmaningar vi står inför, sa Christer Sundqvist och refererar bland annat till det ekonomiska läget med inflation och hotande lågkonjunktur.
Under 2023 väntas kommunens kostnader öka kraftigt till följd av högre inflation, räntor, löner och pensioner.
– Det som gör att det blir extra dåligt för oss är att enligt SKR:s (Sveriges kommuner och regioner) prognos blir pensionskostnaderna 80 miljoner högre 2023 än 2022. Då försvinner hela vårt utrymme kan man säga, säger Sundqvist.
En stor osäkerhet är också hur den nya regeringens planer för generella och riktade statsbidrag kommer att se ut.
De kommande åren ser man också att andelen äldre ökar och därför har man i budgetförslaget skjutit till 13,1 miljoner kronor till vård- och omsorgsnämnden.
– Vi ser att det blir fler äldre som vi ska ta hand om och därför måste vi anställa fler personal på våra boenden.
Däremot så minskar antalet barn framför allt inom förskolan, vilket påverkar bildningsnämndens ekonomiska förutsättningar negativt. Bildningsnämndens budgetram minskas med 24 miljoner kronor men för att lindra fallet skjuter kommunen till 13 miljoner. Sparkravet landar alltså på 11 miljoner.
– Nu minskar antalet barn på förskolan och vi får mindre skolpeng. För att det inte ska bli chockartat gör vi en förstärkning till bildningsnämnden.
Det blir inte heller aktuellt att minska barngrupperna i förskolan.
– Vi har inte råd att gå ner så mycket i barnantal i förskolan. Vi lär få behålla storleken på grupperna, säger Sundqvist.
Ambitionen om att nå 40 000 invånare år 2030 är nu långt borta. Kommunen väntas bara öka med 100 personer per år de kommande åren.
– Vi ökar inte i den takt som vi hade väntat oss. Det föds inte lika många barn och fler flyttar ut än vad vi räknat med, vilket innebär mindre skattepengar.
Trots ett tufft ekonomiskt läge finns inga planer på att höja kommunalskatten, som ligger kvar på 22,12 procent.
En del satsningar finns det dock utrymme för, bland annat vill man nästa år ge svårrekryterade yrkesgrupper ett extra lönepåslag. Detta berör förskollärare, bibliotekarier, miljöinspektörer och enhetschefer inom vård- och omsorg.
Här listar vi några av de satsningar majoriteten vill göra 2023:
- Nya bryggor vid Djulö samt ett nytt strandkafé
- Starta en familjecentral på Norr
- Satsningar på förskole- och skollokaler (Tallåsskolan, nya förskolan i Forssjö, Häringe förskola i Valla och förskolan Ängstugan i Sköldinge)
- Utveckla stödet till kultur- och föreningslivet
- Mer belysning utifrån trygghet och säkerhet samt genomföra trygghetsvandringar
- Påbörja arbetet med Katrineholms sjöpark på Norr
- Mer sociala- och kulturella aktiviteter för brukare inom vård och omsorg
- Modernisering av kulturhuset Ängeln
- Fortsatt utveckling av simhallen, renovering av lilla simbassängen
- Kulturkvällar på filialbiblioteken i kransorterna
- Ny överförmyndarnämnd